Nytt fra regionene

Nytt fra Sør-Øst

Nasjonalmuseet 17. oktober 2023

Opplev eldre og moderne kunst, samtidskunst, arkitektur og design under samme tak og på helt nye måter i Nordens største kunstmuseum.

Hjernesvulstforeningen hadde omvisning på Nasjonalmuseet. «Bli kjent med Nasjonalmuseet» var navnet på omvisningen. Omvisningen ble støttet av Stiftelsen Dam.

Vår guide var kunsthistoriker og hadde masse å fortelle om kunsten på Nasjonalmuseet. Vi begynte i 2. etg. ved Salongen, der vi beundret Sol LeWitts fargesterke veggmaleri.

«Avskjeden» malt av Harriet Backer i 1878.

Deretter gikk turen til kunstneren Harriet Backer (1845–1932) og utstillingen «Hvert Atom er Farve» i Lyshallen, der vi blant annet så store verker som Skissebok og Avskjeden.

Så gikk turen videre til Harald Sohlberg, Vinternatt i Rondane, ferdig i 1914. Videre til Munch sine malerier og Lyshallen på toppen av Nasjonalmuseet.

Helt til slutt avsluttet vi ved å se på H.M. Dronning Mauds sine vakre kjoler, blant dem kroningskjolen.

Så gikk turen til Kafeen i 1. etg. der vi fikk servert nydelige snitter og drikke.

Hilsen Ingrid Wilberg og CecilieHansen,
HSF Sør-Øst

Kistefos 17. september 2023

Søndag 17. september 2023 gjennomførte HSF Sør-Øst omvisning og servering på Kistefos museum. Vi var 23 deltakere som deltok på omvisningen.

Kistefos ble grunnlagt av investor og kunstsamler Christian Sveaas i 1996 for å minnes tresliperiet hans bestefar bygde ved Randselva i 1889.

Kistefos idag kan by på arkitektur i verdensklasse, industrihistorie, kunstutstillinger og en av Europas viktigste skulpturpark er for samtidskunst med mer enn 50 skulpturer i naturskjønne omgivelser.

I galleriet «The Twist» er kunstneren Tony Cragg utstilt med flotte majestetiske skulpturer hvor man kunne lete etter ansikter blant hans mange verk.

«Blue, Marianne Heske»

Etter å ha gått igjennom «The Twist» gikk vi rundt på og kikket på skulpturparken, hvor det hvert år utvides med en eller flere skulpturer og innholdet idag mer enn 50 skulpturer av markante samtidshistiorikere som blant annet Yayoi Kusma, Fernando Botero, Claes Oldeburg, Olafur Eliasson, Anish Kapoor, Tony Cragg og Marianne Heskes nye verk Blue.

Tegnestiftene er laget til Kistefos, som et symbol på papirmassemuseet. Shine of Life av Yayoi Kusama og Energy-Matter-Space-Time av Petroc Sesti. Omvisningen har fått støtte fra Stiftelsen Dam.

Etter omvisningen fikk vi utsøkte smørbrød, alkoholfri drikke, lokaldessert og kaffe.

Hilsen Pål Kjeldsen og CecilieHansen,
HSF Sør-Øst

Se fler bilder fra Kistefos i bildekarusellen: