Leder

Generalsekretæren har ordet

Rolf J. Ledal

I skrivende stund forhandles det om statsbudsjettet for 2024 på Stortinget. Regjeringspartiene og SV har gode forutsetninger for å bli enige om statsbudsjettet, og vi setter vår lit til at det kommer viktige forbedringer i forhold til regjeringens forslag. Det er mange forskjellige områder som skal få sine bevilgninger, og disse skal også finansieres av statens inntekter uten å bruke for mye oljepenger. Prioritering av hva som er viktigst blir med andre ord essensielt, og for oss som pasientforening er prioriteringene kanskje nokså annerledes enn hos mange andre som vil ha en bit av statens «kake».

Vi har skrevet våre kommentarer til mange kapitler og poster som dekker områder av stor betydning for oss. Som mange kanskje har fått med seg, er også våre samlede merknader og innspill publisert i midten av oktober på hjernesvulst.no. Der ber vi ikke bare om mer penger, men kommer også med forslag til inndekning av økte utgifter. Regjeringens forslag til sterkere økning i egenandelsordningen enn tobakksavgifter skjønner vi lite av. Det samme med at aktivitetshjelpemidler til de over 26 år ikke får mer penger. Vi ber også om øremerking eller økt tildeling til et prosjekt for innføring av PFP-teknologi for glioblastompasienter.

Dette er tre forslag som koster lite, men som betyr mye. Andre har tilsvarende ønsker eller helt andre tanker om hva som bør prioriteres. Vi jobber videre med å få støtte for våre forslag; om vi ikke lykkes i år så fortsetter vi å «mase» til vi får gjennomslag. Vi gir oss ikke. Vi kan ikke gi oss, pasienter og pårørende trenger at vi gjør jobben, år etter år. Politikerne selv ber oss om å mase om det som er viktig for oss, og vi trenger ikke flere oppfordringer til å fortsette med jobben vi gjør. Vi trenger nye idéer innenfor behandlinger av hjernesvulster. For å få disse, så trengs det penger til å kjøpe eller leie utstyr og til å lønne de kloke hodene som skal bruke sin faglige nysgjerrighet og omsorg til det beste for pasienter og pårørende.

Nå som året nærmer seg slutten og vi ser neste års kalender komme nærmere og nærmere, så ser vi også at skuddåret 2024 gir oss en ekstra dag å jobbe på. Den 29. februar er sjeldendagen, og til neste år skal vi øke fokuset på sjeldne hjernekreftdiagnoser. Der kommer vi også til å be dere medlemmene om hjelp til å gi disse diagnosene et ansikt. Mestringskonferansen i 2024, 3.–5. mai, blir på Quality Airport Hotel Gardermoen. Har du ikke noe spesielt julegaveønske, så kan du kanskje ønske deg et gavekort på barnepass den helgen, eller noe annet som gjør at akkurat du får anledning til å bli med på MK24.

De beste ønsker for en fredfull julefeiring med passe salt pinnekjøtt, sprø svor på ribben og ikke minst fine stunder sammen med familie og venner. Tid sammen med andre er noe av det fineste man kan gi.