Konferanse

Mestringskurs og pårørendesamling 2023

Helgen 13.–15.oktober samlet vi rammede og pårørende på Quality Airport Hotel Gardermoen til mestringskurs og pårørendesamling.

Elizabeth Ledal

Veronica har en unik kompetanse som pasient selv og kreftsykepleier. Hun har også kompetanse på coaching og jobber mye med barn som pårørende.

Dette var en gylden mulighet for familier og par å tilbringe helgen sammen, samtidig som de fikk faglig påfyll som var relevant for dem og deres situasjon.

Det var totalt 22 personer som deltok på mestringskurset. Fokuset under kurset var hvordan man skal mestre det å ha en hjernesvulst. På veien mot mestring er det viktig å kjenne til sine styrker og svakheter, og ha gode verktøy som kan være med å skille ut de vonde tankene. Vår egen generalsekretær Rolf ga deltakerne gode tips og triks man kan benytte seg av for å lære å mestre livet med en hjernesvulst, og vi har fått gode tilbakemeldinger på kurset i etterkant.

Variert program for pårørende

Under pårørendesamlingen var det 31 deltakere til stede. Iselin Holmedal Marstrander og Gunn Tove Ribe fra hovedstyret tok ansvaret for organiseringen av samlingen, i samarbeid med organisasjonssekretær Elizabeth Ledal. For å dekke det brede spekteret av pårørenderoller blant deltakerne, valgte vi å invitere inn foredragsholdere som hadde ulik kompetanse på feltet.

Kreftsykepleier Veronica Lindholm.

På lørdagen startet vi dagen med besøk av kreftsykepleier Veronica Lindholm. Veronica har selv hatt kreft og har vært ansvarlig for barn som pårørende på et av Norges største sykehus, så hun holdt et todelt foredrag om barn som pårørende og voksne som pårørende. Deretter fortalte Iselin Holmedal Marstrander den rørende historien om da hennes elskede Joakim ble rammet av glioblastom og senere døde av sykdommen. Som en avslutning før middag hadde vi gruppeoppgaver hvor vi ble bedre kjent med hverandre og fikk presentert pasientenes innlegg av generalsekretær Rolf.

Lennart Persson, sykehusprest, Oslo universitetssykehus.

Hypokonderlegen sørget for latter

Søndag startet vi dagen med nye gruppeoppgaver før sykehusprest ved Ullevål sykehus Lennart Persson og Iselin hadde en sofasamtale rundt Iselin og Joakims historie. Her fikk vi et innblikk i hvordan Lennart som prest møtte Iselin da hun stod midt i en av livets store kriser.

Helgen ble avsluttet med et felles foredrag for mestringskurset og pårørendesamlingen med hypokonderlegen Ingvard Wilhelmsen (bildet). Ingvard ga oss mange ting som var gode å ta med seg videre i rollen som rammet og pårørende, og han rundet av helgen på en særdeles god måte.