Leder

Ord på tampen av året

Pål Oraug

Styreleder, Hjernesvulstforeningen

2023 nærmer seg slutten, et nytt år med økt uro og krig i verden, prisstigninger og renteøkninger i fleng. Men tross alt dette er det er viktig å koble av å gjøre ting som gleder deg mest – hver dag! Så for undertegnede har den siste perioden vært særs travel da jakt, hund og trening har tatt helt overhånd! Aktivitet er min medisin og min selvhjelp til å håndtere hverdagen, tenke positivt og styrke helsen og kroppen mot et eventuelt nytt slag i trynet i form av et tilbakefall.

I september hadde vi en flott aktivitetshelg for barn og unge i Stavanger. Videre hadde vi en pårørendesamling og mestringskurs som ble gjennomført med brask og bram på Gardermoen i oktober. Takk til alle som deltok for disse arrangementene som er fast inventar i våre årsplaner også videre fremover!

De seneste månedene har det også vært mye oppmerksomhet og bekymringer rundt helsesektorens daglige drift. Bemanningsutfordringer, den nye Helseplattformen som ikke fungerer slik den skal i Midt-Norge, underfinansiering, komplisert og uforutsigbar finansieringsmodell av Helseforetakene med mer. Selv har jeg også tatt på meg rollen som brukermedvirker og er nå en del av brukerutvalget for Sykehuset Østfold på vegne av Kreftforeningen. Formålet i slike utvalg er å overvåke og følge opp/rådføre sykehuset med mål at de gir en best mulig pasientbehandling og oppfølging som mulig. Hovedproblemet slik jeg ser det er mer på et overordnet systemnivå, så vi må også jobbe politisk for å få til forbedring.

Hjernesvulstforeningen vokser  sakte, og jeg møter stadig nye  fjes på våre arrangementer! Det inspirer meg å se så mye flotte folk møte opp med mål om en fin opplevelse og bedre hverdag. Foreningen har jo som kjent fem regionlag som nå på nyåret skal ha valg av nye styremedlemmer. Dette skjer på årsmøtene som dere vil bli invitert til i januar/februar 2024. Du som sitter med et hjerte for hjernesvulstsaken og ønsker mer forbedring og gjøre en forskjell; bli med oss og før skuta videre da vel! Ta gjerne kontakt med oss sentralt eller regionalt for en nærmere prat!

I tillegg til å være i styret sentralt eller i lokale regionlag kunne jeg gjerne tenkt meg at du som leser dette kan være med å skape flere lokale «lavterskel»-tilbud og -aktiviteter rundt om i hele vårt landstrakte land. Vi i hovedstyret og i sekretariatet, sammen med regionlagene kan være med å bistå med å dra i gang slike sammenkomster i din kommune/bygd. Men hva med at du drar i gang et lokalt kafébesøk eller en gåtur rundt en vannpytt eller en liten forhøyning i terrenget nær der du bor? Føler du deg trigget, har litt «passion» så ‘prekæs’ vi, for husk aktivitet gir mestring!

I skrivende stund sitter jeg på flyet på vei hjem fra ledersamling i Tromsø med hovedstyret og regionlagsrepresentanter. En produktiv helg hvor planer for neste år er gjennomgått. Nå står julen straks for tur. Mitt juleønske for 2023 er i år som i fjor og årene før det; gjennombrudd i forskningen på hjernekreft og en helbredende behandling! Noen spennende teknologiselskaper og foretak jobber utrettelig videre, og jeg er alltid håpefull om at revolusjonen er nært forestående. Ring en venn og lad batteriene for et nytt år med nye muligheter. God jul og godt nytt år folkens!

Illustrasjon: KI / Adobe Firefly