Hjernesvulstforeningen

Kommunikasjon mellom lege og pasient

Dette er temaet for filmen som nå er under produksjon i regi Hjernesvulstforeningen og som planlegges publisert før jul.

Trond Jære

Krevende samtale mellom lege og pasient.

Alle foto: Trond Jære

Det å gi og ta imot dårlige beskjeder er svært krevende for både leger og pasienter. Intensjonen er ikke å gi noen fasit på hvordan dette skal gjøres, men synliggjøre situasjoner med eksempler fra et legekontor og gi noen faglige anbefalinger.

Vi har vært så heldige å få med oss en av de som har gått i dybden på temaet, Pål Gulbrandsen, professor, Universitetet i Oslo og Akershus universitetssykehus.

Gulbrandsen har erfaring fra allmenn- og samfunnsmedisinsk arbeid, ledelse og undervisning og formidling.

Hans kommunikasjonsforskning retter seg blant annet mot utfordringer i informasjonsutvekslingen og beslutningsprosessen når lege og pasient møtes.

Pål Gulbrandsen med ansvaret for det faglige innholdet.

Filmen er fra et «legekontor med lege, pasient og pårørende». Som lege ser vi Eva Widing som har vært praktiserende barneonkolog i over 30 år og som nå sitter i styret for Hjernesvulstforeningen. Pasienten spilles av Kai Kenneth Hanson som er profesjonell skuespiller og som pårørende har vi fått med oss Ingebjørg Marie Landsverk som i tillegg til å være skogbruker er ansatt i Notodden kommune som jurist og er medlem i Hjernesvulstforeningen.

Lege Eva, pasient Kai og pårørende Ingebjørg.

I tillegg til selve kommunikasjonen og det å gi dårlige nyheter er også temaet om diskusjon av behandlingsvalg med involvering av pasient og pårørende vektlagt. Under opptakene deltok spesialist i nevrokirurgi, Tonje Okkenhaug Johansen via skjerm fra nevrokirurgisk avdeling ved St. Olavs hospital.

Målet med filmen er å løfte frem slike krevende situasjoner i lyset og om mulig gi et innblikk og råd som vi om mulig kan bidra til en litt tryggere situasjon. Vi håper både pasienter og leger kan ha nytte av temaet.

Kommunikasjon er vanskelig og spesielt i slike ekstra krevende situasjoner. Vi håper mange vil ta seg tid til å se filmen og kom gjerne med tilbakemeldinger til oss.

Filmprosjektet er støttet av Stiftelsen DAM