Kreftbehandling

Har Hemispherian knekt en av kreftnøttene?

Hemispherian kan med sin satsning på GLIX-molekylene bli det nye store innen kreftbehandling.

Rolf J. Ledal

De har allerede fått tilsagn om 7,5 millioner EUR fra europeiske innovasjonsmyndigheter, og skal totalt hente 30 millioner EUR i en ny emisjon.

Hemispherian er i ferd med å entre klinisk fase 1 med fokus på behandling av glioblastom og andre solide svulster. Molekylet det arbeides med tolereres meget godt i dyrestudier og viser veldig god effekt. «Dette kan bli stort gjennombrudd innen kreftbehandling. Hemispherian har utviklet et helt nytt behandlingsprinsipp. Testing på dyr med denne behandlingen ved Stanford University har vist tydelig effekt med ingen eller minimale bivirkninger», sier professor emeritus Frode Vartdal.

Sparer de friske cellene

Torsdag 23 november var Hjernesvulstforeningen på besøk hos Hemispherian. Vi fikk en omvisning og en skikkelig prat med vitenskapssjefen, Adam Robertson. «Vi vet at det virker, men det gjenstår å vise det i kliniske forsøk på mennesker, det er det vi nå skal i gang med», sier Robertson. GLIX1-molekylet passerer blod-hjerne-barrieren og er dermed tilgjengelig der det skal virke. Hemispherians molekyl har foreløpig ingen viste bivirkninger og medisinen vil i fremtiden kunne tas i form av en tablettkur. GLIX-molekylene fører til en biokjemisk kjedereaksjon i kreftcellene, dette ødelegger kreftcellenes DNA, mens friske celler forblir upåvirket. På fagspråket kalles dette for en«DNA damage response». Det spesielle med denne behandlingen er at den kun tar livet av de syke cellene.

Selskapet flyttet nylig inn i en av de øverste etasjene i Lørenveien 73, hvor det er 26 arbeidsplasser og et eget velutstyrt laboratorium. «I dag teller selskapet åtte ansatte, men vi bygger for vekst, – da vi tror at våre molekyler blir en viktig del av fremtidens kreftbehandling», sier CEO Zeno Albisser.

Virksom for flere krefttyper?

Selskapet har en hel gruppe av tilsvarende molekyler under utvikling, og ser for seg at dette kan bli en helt ny behandlingsform for en rekke ulike krefttyper. Det neste er utviklingsløpet for GLIX5 som er i et lignende utviklingsløp som GLIX1, men med fokus på eggstokkreft.

Hemispherian har løpende dialog med noen av verdens største legemiddelselskap. Her følges utviklingen med argusøyne. På eiersiden finner vi kjente investorer som Kistefos, Kvantia, Investinor, og nederlandske VC Meneldor. «Vi er allerede i dialog med flere store investormiljøer både i Europa og USA med tanke på den kapitalutvidelsen vi nå skal i gang med», avslutter Albisser. Hadde undertegnede hatt en stor formue, hadde det vært en glede å kunne bidratt til videre utprøving og utvikling av GLIX-molekylene. Det er lenge mellom hver gang vi ser så lovende resultater underveis.

Se fler bilder i bildekarusellen: