Nytt fra regionene

Yoga i Rogaland

Hjernesvulstforeningen avd. Rogaland har vært så heldig at de har fått støtte fra Dam Ekspress til å få ukentlig, profesjonell yogaundervisning.

Yoga er en gammel tradisjon for over 5000 år siden fra India. Målet med yoga er å skape energi, balanse, fleksibilitet, styrke og indre ro, for å oppnå god helse, både mentalt og fysisk. Yoga kan hjelpe mot psykiske og fysiske lidelser, samt øke selvfølelse og energinivå, viser en fersk studie fra Goldsmiths, University of London. Forskernes teori er at noen av de psykiske fordelene man får av yoga kan henge sammen med vagusnerven. Fra hjernestammen forbinder den ansiktsmuskler, hjerte, lunger, fordøyelse og mage-tarmsystemet, nyrer og buk. En nerve vi kan trene med yoga. En velfungerende vagusnerve kan få oss til å føle oss roligere, mer avslappet og trygge i forhold til andre. Yoga kan forbedre den totale livskvaliteten. Den kan forbedre liv og redusere symptomer ved kreftbehandling. Flere studier kan bekrefte at dersom en utøver yoga under kreftbehandling så reduseres symptomer som en opplever når en gjennomgår en slik behandling. (forskning.no) I tillegg har andre studier bevist at yoga kan være en hjelp til bedre søvn, forbedre mental helse og sosiale ferdigheter, samt redusere symptomer på angst og depresjon hos pasienter med kreft.

En yogatime med Hjernesvulstforeningen avd. Rogaland

Jeg går med spente skritt mot inngangsdøren til yogasenteret. Hva i huleste er det jeg har satt i gang? Yoga for medlemmer i Hjernesvulstforeningen. Jeg som er stiv som en stokk, hvordan skal jeg klare yoga? Jeg går opp trappene og kjenner at hjertet begynner å banke fortere og fortere. Kroppen min vil bare snu og gå ned igjen, men plutselig hører jeg noen som sier: «Hei, så kjekt å se deg». Noen av medlemmene har allerede kommet og vi står og småprater mens vi venter på å bli sluppet inn i yogalokalet. Når vi kommer inn, blir jeg overveldet over hvor fint det er. Temperaturen er god og varm, indiske figurer er pyntet fint rundt i rommet og en behagelig musikk spilles i bakgrunnen. En koselig yogainstruktør hilser oss velkommen og viser oss
det yogautstyret vi skal ta med oss. Vi setter oss på en slags pute, også kalt bolster, med beina i kors og instruktøren forteller at vi aldri kan gjøre noe feil i yoga. Puh, tenker jeg. Hun sier at vi må lytte til kroppen og ikke gjøre mer enn det kroppen tillater. Hun forteller at vi må gi beskjed hvis det er noen øvelser som blir vanskelige, for da kan hun finne alternative øvelser. Jeg kjenner at hjertet dunker saktere og jeg er ikke fullt så redd for å ikke prestere lenger. Jeg skal klare dette. Instruktøren viser oss forskjellige stillinger som vi skal sitte, ligge og stå i og jeg kjenner hvor godt det gjør for kroppen. Jeg får strekke ut muskler og ledd som jeg ikke var klar over at jeg hadde en gang. Alle bevegelsene er rolige og avslappet og jeg klarer å henge med. Etterpå ber hun oss om å legge oss behagelig ned på matta med pute under beina og teppe under hodet. Hun ber oss lukke øynene og kjenne etter pustet vår. Hun prater med en rolig stemme og ber oss fokusere på ulike kroppsdeler. Kroppen min blir bare mer og mer avslappet og til slutt er jeg så avslappet at jeg er usikker på om jeg sover eller er våken. Det er en fantastisk god følelse. Etter yogatimen går vi sammen til en kafé. Her prater vi om løst og fast, mens vi koser oss med en kaffe og noe godt og bite i. Vi er enige om at det var en fantastisk yogatime og at vi gleder oss til neste ukes trening.

Vi er nå ca. sju til åtte stykker som går fast på yoga, men vi har plass til mange, menge flere. Vi håper at flere medlemmer vil bli med oss på yogatrening for det er så godt og gir oss så mye, både fysisk, psykisk og sosialt. Tilbudet er gratis for medlemmer og utstyret vi trenger får vi på yogasenteret. Yogatimene blir annonsert på Facebooksiden vår, Hjernesvulstforeningen Rogaland og der melder du deg også på. Dersom du er usikker eller har spørsmål er det bare til å ringe eller melde Trine på 917 13 218. Håper vi sees.

Nettside til yogasenteret vi bruker:

www.satyayoga.no

post@satyayoga.no

Kommentarer fra medlemmer som går på yoga

Maiken: Dette er et fantastisk tilbud av Hjernesvulstforeningen Rogaland. Jeg er så glad for at jeg er en del av dette tilbudet. Vi er en herlig gjeng, der vi heier på hverandre og dette fellesskapet med likesinnede gir meg så mye glede. Bare det å komme inn i dette deilige rommet fylt med god atmosfære og deilige dufter, gjør at du slapper av. Yogatimene ser jeg på som min egentid, der tankespinn og stress blir satt til side, og alt fokus blir rettet mot meg selv, kroppen og fokus på pust. Pusteøvelsene har jeg senere tatt i bruk i stressende situasjoner. Mye tankekjør fører jo til spenninger i rygg og nakke og da er det deilig å få løsnet opp litt ved å gjøre enkle yogaøvelser. Søvn og insomni er et stort problem hos meg og mange andre. Og da er det fint at det finnes ulike øvelser og teknikker som vi lærer her, som kan tas i bruk ved behov. I forkant av timen spør ofte instruktøren om det er noe spesielt vi ønsker å ha fokus på denne timen og vi kan komme med innspill. Det syntes jeg er veldig bra. Til slutt, det aller, aller beste med yogaen, er alle de nye menneskene som jeg har fått blitt kjent med og som er i samme situasjon. Det å kunne gå og ta en kaffe og dele ulike erfaringer, gi råd og tips og heie på hverandre, betyr så uendelig mye. Jeg håper at flere vil hive seg med på gjengen vår, dere kommer garantert ikke til å angre. For meg er dette ukens høydepunkt.

Elisabeth: Jeg angrer aldri på en yogatime! Yogaen gjør meg rolig og stressnivået senkes.

Solveig: Dette passer for alle. Instruktøren tar hensyn til alle. Vi har et veldig godt miljø i gruppa.