Hjernesvulstforeningen

Operasjon ‘Løp for livet’

Hjernesvulstforeningen prøver hele tiden å videreutvikle seg. Nytt av året er prosjektet vårt Operasjon «Løp For Livet».

Pål Oraug

Pål på løpetur til Sykehuset Østfold på Kalnes, hvor han også er brukerrepresentant.

Formålet er å fremme aktivitet blant medlemmer, for god helse er viktig, både for oss som lever med hjernesvulst og for hele befolkningen generelt. All aktivitet er i utgangspunktet sunt og bidrar til at vi blir sterkere og tåler mer ved en eventuell infeksjon eller et eventuelt tilbakefall. Da jeg spurte legen min om råd fremover etter at jeg fikk påvist diagnosen sa han: «Hold deg i form og lev et sunt liv», men husk også å «nyte livet». Med det som bakteppe har jeg prøvd å holde meg aktiv etter min kreftdiagnose, og snarere øke mengden av trening fremfor å trappe ned, selv om det går ut over min restkapasitet til andre
ting, for helsen og livet er jo viktigst sammen med vår familie selvsagt! Og kanskje også god helse kan være livsforlengende for oss alle?

Mestring krever egeninnsats

Siden midtlivskrisa rundt 35-årsalderen ble trening mer viktig for meg, og nå i en alder av 45 er det fortsatt inspirerende å prøve å slå gamle rekorder på løpebanen, en pers på en fast treningsrunde eller på et motbakkedrag. Men uansett form og farge, poenget er sett deg enkle, konkrete mål og jobb for å forbedre din egen helse. For mye er jo faktisk opp til deg selv. Helsevesenet støtter oss i mye, men vår egenhelse må vi først og fremst sørge for selv, at vi er aktive og prøver å leve så sunt som mulig. Som dere skjønner er løping min favoritt, det er enkelt og krever stort sett kun et par joggesko. Om du ikke orker å løpe så orker du kanskje å gå, og hvert skritt teller. Det er ikke farten, men frisk luft, motivasjon, selvtillit og enkel kaloriforbrenning som du får på veien med deg i å trene mer aktivt.

I flere år har jeg løpt og samlet inn penger under Oslo .Maraton sammen med min søster og mine barn. På Ringeriksmaraton har Hedda Gjerde vært lokal initiativtaker for å samle inn penger til hjernesvulstsaken i slutten av august de siste to årene. Hedda, jeg og Hjernesvulstforeningen ønsker nå å sette dette litt mer i system.

Tanken er å stimulere alle våre medlemmer til å være mer aktive. Kanskje etablere lokale løpe og andre aktivitetsgrupper, via regionlagene eller bare samle sammen de medlemmene du selv kjenner i ditt nærområde. Og hva med å sette seg et mål, et lokalt løp for eksempel for å få fokus på vår diagnose og behovet for mer forskning og utprøvende behandling? Visjonen min er at HSF kan være med å prøve å fasilitere deler av dette med for eksempel å tilby rabatterte løpesingleter/t-skjorter å løpe i, under forutsetning at lokale innsamlingsaksjoner opprettes.

Bli med på Oslo Maraton

Uansett så tenker vi å teste ut dette i år! Startskuddet går 21. september 2024 under arrangementet Oslo Maraton. Tanken er å samle flest mulig til å være med å løpe, gå, trille, heie eller bare se på løpet og sammen bidra med mer fokus på vår pasientgruppe, at aktivitet er viktig og ikke minst også prøve å samle inn litt penger til mer forskning på hjernesvulster i samme slengen. Altså et konsept som er like enkelt som det er genialt!?

Husk det er uhøytidelig å delta. Den som intet våger, intet vinner! Må du bryte er det ingen skam! Oslo Maraton tilbyr tre valgfrie distanser; ti kilometer, hel eller halvmaraton som du kan delta på. Vi vil i forbindelse med løpet etablere en innsamlingsaksjon via Spleis og Vipps som alle deltagerne vil dele og spre ut i sitt nettverk før under og rett etter løpet! Pengene fra innsamlingsaksjonen vil gå til pågående forskning på hjernesvulster. Det er lite gjennombrudd i forskning på hjernesvulster og hjernekreft de siste 30 årene og bivirkninger av sykdommen og dødeligheten er meget høy. Mer midler til forskning trengs jo som vi alle vet! Det er nå opprettet et eget arrangement på Facebook hvor vi kan kommunisere med hverandre vi som ønsker å være med på arrangementet!

Alle kan bidra

Hjernesvulstforeningen har på bakgrunn av dette fått til et samarbeid med Oslo Maraton. Ved å delta på selve løpet i operasjon «Løp for Livet» får du 35 prosent rabatt når du melder deg på Oslo Maraton. I tillegg vil du få en singlet for å reklamere for innsamlingsaksjonen under selve løpet av Hjernesvulstforeningen.

Målet for aksjonen er å samle inn 1 million kroner vi kan dele ut til pågående forskningsprosjekter. Dette er et hårete mål, men hvorfor ikke sikte høyt? Målgruppen for arrangement er alle rammede, pårørende, etterlatte og venner og kjente til personer i Hjernesvulstfamilien. Men vi ønsker også å få med alle våre behandlere, kirurger, nevrologer, sykepleiere, fastleger, og alle andre samarbeidspartnere.

Motytelsen til deltagerne som benytter rabattkoden er at dere som løper; bidrar i innsamlingsaksjonen med å dele løpet ditt og innsamlingsaksjonen på sosiale medier og aktivt jobber for å få inn noen kroner til foreningens formål. Hjernesvulstforeningen setter også pris om dere deler invitasjonen og får med venner og kjente til å være med på innsamlingsaksjonen slik at vi får med flest mulig med på å løpe for livet!

Praktisk info

  • Påmelding skjer via nettsidene til Oslo Maraton. Ved påmelding, velg distanse selv, mellom 10 for Grete, Hel eller Halvmaraton.

  • Bruk rabattkode: «LOPFORLIVET2024». Denne benytter du helt på slutten av registeringen og når du skal betale, legge inn kortinformasjon mm.

  • Husk at når du melder deg på, send umiddelbart en e-post med størrelsen du ønsker på singleten som vi skal bestille til deg. Dette sendes til palo@hjernesvulst.no. Singleten henter du på på et samlingspunkt vi etablerer på selve løpsdagen. Her vil vi også ha med noen bannere og være tilgjengelig hele dagen for å mingle sammen.

  • Arrangementet er også etablert på Facebook: Søk opp på navnet: Løp for livet – Innsamlingsaksjon til forskning på Hjernesvulster, eller følg følgende link: https://fb.me/e/5fVQyyh8f.