Kongress

Gode nyheter fra ASCO!

Under American Society of Clinical Oncology (ASCO) sin konferanse/årsmøte, samles fagfolk til verdens største kreftkongress.

Rolf_J. Ledal

I år var det spesielt INDIGO-studien som det var store forventninger til, innenfor hjernekreftområdet.

INDIGO-studien er en global, randomisert, dobbel-blindet fase-3-studie, som ser på effekten av legemiddelet vorasidenib. Dette legemiddelet blir i studien sammenlignet med placebo hos pasienter med tilbakefall eller residiv av grad-2 gliom med en IDH1/2-mutasjon. I studien har de fulgt 168 pasienter som fikk behandling og 163 pasienter som fikk placebo. Median tid før tilbakefall for de som fikk legemiddelet var på 27,7 måneder mot 11,1 for kontrollgruppen med placebo.

Også en aktuell behandling for barn

Pasienter 12 år eller eldre som hadde gjenværende eller tilbakevendende histologisk bekreftet grad 2 oligodendrogliom eller astrocytom (i henhold til WHO 2016-kriteriene29) med sentralt bekreftet IDH1- og IDH2-mutasjonsstatus var kvalifisert. En analyse, som var basert på Oncomine Dx Target Test og utviklet i samarbeid med Thermo Fisher Scientific (Life Technologies), ble brukt til å bekrefte påvisningen av IDH1-mutasjonsvarianter (R132H, R132C, R132G, R132S eller R132L) eller IDH2 mutasjonsvarianter (R172K, R172M, R172W, R172S eller R172G).

Begge gruppene hadde kun hatt eventuell kirurgisk behandling, disse hadde altså ikke mottatt standard behandling med stråling og kjemoterapi. Behandlingen ble godt tolerert hos pasientene, og det var få alvorlige sideeffekter av behandlingen. De norske kreftlegene med spesialisering på hjernekreft Petter Brandal og Tora Skeidsvoll uttaler seg i svært positive ordelag til Dagens Medisin om INDIGO-studien. – Jeg tenker at dette er en behandling som virkelig medfører en endring i levetidsprognose, og som man må få innført for pasientgruppen ganske snart (sitat Petter Brandal). Overlegen presiserer at det godt kan hende at det skal gjøres ytterligere studier, for eksempel se på kombinasjonsterapi, og at det vil ta lang tid før man får data på totaloverlevelse.

Kan endre standardbehandling

– Men resultatene er oppsiktsvekkende gode. Dette er virkelig et fremskritt for pasientgruppen – sannsynligvis det største noensinne, sier Brandal.

– Det hadde gått rykter i forkant, så vi var forberedt på at det nå endelig kunne komme gode nyheter og etterlengtet effekt av et nytt medikament også ved behandling av hjernekreft, sier Tora Skeidsvoll Solheim, overlege på Kreftklinikken, St.Olavs hospital. Hun forklarer at i studien ser forskerne på et nytt medikament som blir gitt før strålebehandling og kjemoterapi.

– Det gir et verktøy til i kassen og kan potensielt utsette dagens standard behandling, og da også utsette bivirkninger som kan følge med denne behandlingen. Men, som alltid når det kommer et nytt medikament kommer det også nye spørsmål – vil medikamentet også bety noe for overlevelse? Hvor lenge skal det brukes? Vil det virke bra også senere, eller tidligere, i forløpet hos de med grad 2 IDH mutert gliom? Vil det virke også hos de med mer aggressiv svulst? (Tora Skeidsvoll Solheim til Dagens Medisin 5. juni 2023)

Hjernesvulstforeningen er også svært glade for de gode nyhetene fra INDIGO-studien og ser frem til at vorasidenib blir tatt i bruk i Norge og at videre utprøving med legemiddelet på andre aggressive hjernekreftdiagnoser kan starte. Kostnaden ved behandlingen virker ikke så voldsom at den skulle være problematisk for Nye metoder å beslutte tatt i bruk. Sammenligningen av denne nye behandlingen mot standardbehandling virker så overbevisende at det vil være som å sammenligne epler og pærer.

Lenke til publisert artikkel i New England Journal of Medicine: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2304194?query=featured_home