Hjernesvulstforeningen

Pasientopplevd kvalitet på agendaen!

Hvordan kan vi løfte kvaliteten i kreftbehandlingen? Det forsøker en helt ny rapport fra All.Can Norge å sette på dagsorden.

Vi i Hjernesvulstforeningen deltar aktivt i styringsgruppen til All.Can Norge. Gjennom et bredt samarbeid på tvers av pasientorganisasjoner, helsepersonell og industrien, har vi jobbet for å sette «prehabilitering» og «trygg utskrivning» på agendaen. Målet er en bedre og mer effektiv kreftomsorg.

Den nye rapporten baserer seg på innspill fra fokusgrupper gjennomført blant tre helt sentrale interessenter i dette viktige arbeidet: Pasientene, de pårørende og helsepersonell.

En rapport fra de det angår i praksis

Målet med rapporten er å gi et kvalitativt bidrag for å etablere og tydeliggjøre begrepet «pasientopplevd kvalitet». For å få til dette tror All.Can at det er viktig å starte med innspill fra de tre gruppene som oppleves å sitte tettest på svarene og den opplevde kvaliteten i praksis.

– Pasientopplevd kvalitet er en viktig kvalitetsdimensjon i kreftomsorgen, men må tydelig innholdsdefineres. Det skriver overlege og programleder for kreftdiagnostikk- og behandling på Ahus, Geir Arne Larsen i rapportens forord.

Han mener All.Can Norges innspill bidrar til at helsetjenestene tilpasses pasientenes behov på en bedre måte.

Viktig bidrag

– All.Can Norges bidrag inn i dette arbeidet er viktig fordi dette er en stemme som representerer de interessene og behovene som kreftpasientene har. Gjennom å delta i politiske beslutningsprosesser og samarbeide med beslutningstakere, helsearbeidere og andre aktører, bidrar All.Can Norge til å sikre at kreftpasienters behov blir inkludert i de viktige helsebeslutningene, skriver han i forordet.

Hovedfunnene i rapporten

Rapporten peker på tre interessante tendenser som står ut i samtalene med fokusgruppene. Dette er viktige innspill som må tas på alvor i det videre arbeidet med å løfte den pasientopplevde kvaliteten i kreftomsorgen:

Systemsvikt

  • Det brister i overgangene – IKT, mangel på kontinuitet i behandlingen.

  • «Det å stå utenfor sykehuset» er en tøff overgang. Den sinte stemmen må brukes flittig.

  • Informasjonen og oppfølgingen er god mens man er inne, men alt blir mye tyngre på «utsiden».

Mental helse

  • Legene teller svulster, men «ingen bryr seg» om det mentale.

  • Pårørende har for liten plass i behandlingsløpet.

  • Livskvalitet dreier seg om mer enn parykk og pakkeforløp.

Ulikheter

  • Fokusgruppene avdekket behandlingsmessige forskjeller.

  • Geografiske forskjeller og ulik praksis fra sykehus til sykehus.

  • Seneffekter og bivirkninger prioriteres ulikt.

Om Alcan:

All.Can ble etablert i 2017 som et internasjonalt initiativ med lokale styringsgrupper. Målet er å forene representanter fra pasientorganisasjoner, beslutningsmiljøer, helsepersonell, forskning og industri – til å arbeide sammen for en bedre og mer effektiv kreftbehandling. Initiativet baseres på frivillig innsats, mens økonomisk støtte til All.Cans prosjekter og drift finansieres av industrien.