Arrangement

Årets viktigste sykkeltur

Rolf J. Ledal 

Som det heter i juleevangeliet – Det skjedde i de dager… Før jeg visste ordet av det under årskonferansen, ble jeg utfordret av Trond Espen til sykle årets viktigste sykkeltur – Granfondo Don Pedro i Larvik, 30. mai. Med det som på latin omtales som adipositas, en halvgammel sykkel med rustent kjede men ellers mer enn nok gir å ta av, skulle jeg altså ta meg med dårlig balanse og det jeg hadde av energi ut på sykkeltur for kreftsaken. Kort sagt, tjukkassykling sto brått på programmet, og det var kort tid til gjennomføring.

I 2014 hadde knapt 2500 gjennomført rittet, og gjennom dette samlet inn over en million kroner til kreftsaken. I år var ambisjonene om flere deltagere økt i takt med foreningens deltagelse. 8 år gamle Williams video, hvor han i løpet av få timer ble hele landets yndling der han skulle sykle sammen med Dag Erik Pedersen for sin mor og andre som har hjernesvulst eller annen kreft, ble delt og sett av nærmere 110 000. Hvor stort overskuddet ble i år vites ennå ikke, men deltagerrekord ble det til tross for kraftige regnskyll på morgenen og formiddagen, og surt vær. Hele 4000 gjennomførte enten en av de korte løypene eller den lange løypen, og etter hvert som dagen vokste seg større for å passe til en slik begivenhet kom også solskinnet frem og tørket asfalten.

Her fantes det idrettsstjerner og statsråder på sykkeltur, og det var barnefamilier med tre generasjoner på tur. Folk sto langs løypa og vinket med flagg og heiet frem utrente, men målbevisste sykkelryttere. TV-bildene fra Tour de France rant meg i hu, hvor ekstatiske tilskuere heier på sine favoritter, og dette var mange ganger bedre. Her ble alle heiet på, og blant svette og lidelse i oppoverbakkene smilte rytterne tilbake og fikk ekstra krefter i allerede støl beinmuskulatur.

Hjernesvulstforeningen stilte opp med mer enn sykkelryttere. Det var også frivillige tilstede for å selge spesialkomponert gelato og spre kunnskap om Hjernesvulstforeningen. Larviks blideste isselgere var uten tvil våre jenter som solgte is til inntekt for kreftsaken. Som en del av arrangementet var også helse- og omsorgsminister Bent Høie tilstede for å starte rittet for de glade amatørene på de korteste distansene. Som en ren bonus fikk han gleden av å spise lunsj sammen med William, Norges mest kjente 8-årige syklist, sammen med Anne Lise Ryel, Dag Erik Pedersen og en del av oss andre som har valgt å bruke mye av vår tid på kreftsaken. Anledningen ble selvsagt også fra foreningens side benyttet til å lufte synspunkter overfor en lydhør statsråd.

Granfondo Don Pedro ble altså en glitrende suksess, ikke minst takket være Williams innsats!