Nytt fra regionene

Midt-Norge

Sølvi Skarra Kvitnes

På vegne av HSF Midt-Norge

I filmen synges det så pent: «The hills are alive with the sound of music». Og 13. juni kunne en gjeng på Scandic Hotel Solsiden i Trondheim (om enn kanskje ikke like vakkert?) sunget med, dog med litt annen tekst: «Våre hoder er fylt med Trond Espens stemme!»

For fredag 12. og lørdag 13. juni var vi i Hjernesvulstforeningen Midt-Norge så heldige å få gleden av en glødende dedikert Trond Espen Hansen, som både informerte og engasjerte alle 14 deltakere tilstede. Hjernesvulstforeningen sentralt har søkt og fått støtte fra Extrastiftelsen til et prosjekt kalt «Flere hjerner tenker best». Via dette fikk vi i Hjernesvulstforeningen Midt-Norge avholdt et todagers seminar med fokus på nettverk, informasjon om tilbud og motivasjon. Tanken bak prosjektet er kort sagt å utvikle en nettverksmodell for yrkesaktive hjernesvulstrammede, med sikte på å gjøre det lettere å stå i jobb.

Deltagerne var både yrkesaktive og ikke-yrkesaktive hjernesvulstrammede, samt pårørende. Via erfaringsutveksling i mindre grupper på fredag kom det fram viktige aspekter som kan brukes i arbeidet videre med prosjektet. Som en av de som ikke lenger er yrkesaktiv sa: «hadde noe slikt funnes da jeg ble syk og mistet min jobb, så hadde jeg ikke gitt meg så lett da arbeidsgiver ville gi meg sparken». Håpet ved prosjektet er at ved å bygge nettverk er det lettere å kunne tilby støtte til hjernesvulstrammede i slike situasjoner.

Trond Espen kunne i tillegg presentere en flunkende ny brosjyre fra NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse. De kaller seg spøkefullt NAVs hemmelige tjenester, da de mener det er altfor lite kjent hva de kan bidra med i forhold til personer med hjernesvulst når det gjelder utredning, veiledning og informasjon. Her er vi så heldige at på vårt neste medlemsmøte kommer Guro Moksnes Weie fra nettopp NAV Kompetansesenter for tilrettelegging og deltakelse for å gi oss enda mer utfyllende informasjon, og kanskje gjøre tjenestene litt mindre hemmelige. Fredagen ble avsluttet med middag på hotellet, og fantastiske kulturelle innslag av gitarvirtuos Jørgen Skogmo og lokallagsleder Frodes sjonglerende sønner.

Lørdag startet vi dagen med sosionom Anne-Helene Selnes fra St.Olavs Klinikk for fysikalsk medisin og rehabilitering på Lian som snakket om habilitering og tilrettelegging. Det ble også tid til informasjon om fremtidige arrangementer i lokallaget, før det plutselig kom inn en «Super Nils» i Kent Ranums festlige versjon! Og hadde det ikke kommet nok gode tips fra tidligere foredragsholdere, så kom de i alle fall i hopetall da! Alt i alt, to innholdsrike dager, og med gode tilbakemeldinger fra deltagerne tolker vi det slik at seminaret var en suksess, både i forhold til det seriøse og det sosiale.

Og så, som en kulturell finale som gjorde godt i både kropp og sjel, dro 12 stykker av deltagerne bort på Trøndelag Teater. Her kunne vi i lokalforeningen via midler tildelt fra Helse Midt-Norge, by på en musikalsk opplevelse i form av «Sound of music». Som Frode har skrevet i et tidligere nummer av medlemsbladet:

forskning viser at deltakelse, fellesskap og kulturopplevelser for de fleste mennesker har positiv innvirkning på vår helse og dermed gjør noe med vår livskvalitet i hverdagen.

Og jeg tror de fleste kunne være enige i at akkurat da var ikke livet så verst.