Prisutdeling

Rolf Bjerkvig tildelt Kong Olav Vs kreftforskningspris for 2015

Foto: Nicki Twang. Copyright: Kreftforeningen

Kong Olav Vs kreftforskningspris deles hvert år ut til en kreftforsker som har bidratt til å fremme den norske kreftforskningens kvalitet og omfang. Prisen har blitt delt ut siden 1992, og i år gikk den altså til en mann som i mer enn 30 år har levd og åndet for forskning på hjernesvulster.

Rolf Bjerkvig uttaler til Kreftforeningen at han etter flere tiår som forsker har gravd stadig dypere etter mer forståelse. Og det er uhyre viktig å grave dypt. Faren er imidlertid at man ikke kommer deg opp igjen av hullet. For der nede i dypet er det så mye nytt å finne, det åpner seg opp nye ganger, nye veier å gå. Men man kan ikke forfølge dem alle sammen. Det meste av hans innsats vies nå til å overføre basale funn inn til klinikken, slik at de kan komme pasienter til nytte.

Rolf Bjerkvig ble bitt av forskningsbasillen allerede tidlig på 80-tallet, etter endt utdanning ved det verdensledende forskningsmiljøet på hjernesvulst ved University of California, San Francisco. Gjennom oppstart med trange kår og ulønnet forskning hvor han måtte selge sko i sin fars skobutikk for å tjene penger til livsopphold og frem til i dag hvor butikken er erstattet med gode forskningsfasiliteter ved Kristian Gerhard Jebsen Brain Tumour Research Centre, har Bjerkvig stått for mange viktige oppdagelser.

Kreftforeningen så allerede i 1993 det store potensialet i hans forskning og den gang ble det sagt seks ord til Rolf Bjerkvig som fikk avgjørende betydning for hans karriere: «Rolf, vi vil satse på deg». 20 år senere er det samme stemmen som tildeler ham kreftforskningsprisen.

Har du ennå ikke lest hele artikkelen hos Kreftforeningen, så anbefales det på det sterkeste å sette deg ned i et ledig øyeblikk å lese om en mann som har en spennende historie å fortelle, fra flere tiår med forskning innenfor områder som har direkte innvirkning på hvordan våre liv. Hjernesvulstforeningen stiller seg i rekke av gratulanter og er dypt takknemlige for den innsatsen Rolf Bjerkvig og andre legger ned innenfor forskning.