Hjernesvulstforeningen

Én million åretak

«Be ikke om en lett reise, men om en sterk rygg.» Disse ordene kommer fra Kjell Tore Solvangs munn, og etter å ha rodd langs hele norskekysten fra svenskegrensen i syd til grensen mot Russland, vet han så absolutt hva han snakker om!

Rolf J. Ledal

Hjernesvulstforeningen var godt representert ved starten av roferden. Kjell Tore flankert av Ingrid og Pål fra styret.

Fra grense til grense er det ca. 3300 km, og rundt regnet en million åretak. Lange, seige åretak i motvind og regn, eller medvind og sol. Kjell Tores ferd mot Kirkenes viste seg fort å bli av den typen som var våt og ekstra krevende. Med en sterk motivasjon og blikket festet mot målet ble hvert åretak tatt, og kraften fra en sterk rygg ble overført gjennom lange, slanke årer til sterke skyv i det våte element.

Ferden startet i Skjærhalden lørdag 2. mai, og endte opp i Kirkenes allerede 31. juli. Knappe tre måneder langs en værhard kyst ble altså fasit. Underveis måtte Kjell Tore også gjøre som vikingene gjorde, frakte båten over land der hvor været var ille og å ro rundt ville medført fare for liv og helse. Det er stor forskjell på tøff og dum, og i en åpen færing på noen få meter er det ikke lurt å krysse Stadthavet i dårlig vær.

Underveis har Kjell Tore og Hjernesvulstforeningen samlet inn penger til en mestringshelg i Hålandsdalen for hjernesvulstrammede, og mange kommuner, privatpersoner og bedrifter har bidratt etter hvert som de har blitt passert, åretak for åretak.

Skildringer fra turen og en mengde bilder finnes på . Mer om mestringshelgen og de utfordringene som der ble satt foran deltagerne kommer i en senere utgave av bladet.

Kostholdet underveis har vært basert på det som havet gir. Foto: Helge Haukeland/roferd.no