Behandling

Bedre pasientforløp ved mistanke om kreft

1. januar 2015 innførte man Pakkeforløp for kreft for de fire vanligste kreftformene – lunge-, bryst-, prostata- og tykk- og endetarmskreft.

I løpet av 2015 implementeres totalt 28 pakkeforløp, hvor hjernesvulst er en av disse. 1. september er datoen for driftsettelse av forløpet for hjernesvulst..

Pakkeforløp for kreft gir forutsigbarhet og trygghet for pasienter og pårørende. Formålet med pakkeforløpene er at pasienter skal oppleve et godt organisert, helhetlig og forutsigbart forløp uten unødvendig ikke-medisinsk begrunnede forsinkelser i utredning, diagnostikk, behandling og rehabilitering. Det legges stor vekt på at pasientene skal sikres informasjon og brukermedvirkning.

Alle sykehus som utreder og behandler kreft skal ha en forløpskoordinator som skal sikre sammenhengende aktiviteter i hele forløpet. Pasienten vil få oppgitt et telefonnummer der de kan henvende seg for informasjon og spørsmål om sitt forløp. Erfaringer fra Danmark viser at en slik strukturert tilnærming gir god forutsigbarhet for pasienter, fastleger og spesialisthelsetjenesten. Sykehusene får også med dette et godt styringsverktøy, samtidig som rapporteringssystemet gir overordnede myndigheter en god oversikt og mulighet til å gripe inn.

Helsedirektoratet har utarbeidet materiell for pasienter, helsepersonell og fastleger, og det fins mye informasjon ute på internett, se helsedirektoratet.no.

Behandlingslinje for voksne pasienter med hjernesvulst Beskrivelse av hva som skal gjøres, hvem som skal gjøre hva og til hvilket tidspunkt det skal gjøres gjennom hele pasientforløpet. Alle pasienter med begrunnet mistanke om hjernesvulst skal inkluderes i behandlingslinja. Graf: 07 Media. Kilde: Sørlandet sykehus

Det enkelt sykehus skal utarbeide behandlingslinjer for pasienter med hjernesvulst som skal beskrive hva som skal gjøres, hvem som skal gjøre hva og til hvilket tidspunkt det skal gjøres, gjennom hele pasientforløpet. Alle pasienter med begrunnet mistanke om hjernesvulst skal inkluderes i behandlingslinjen. Ved sykehuset i Kristiansand har de laget et opplegg som ligger offentlig tilgjengelig på internett under . Der kan man se i detalj de forskjellige trinnene i utredning og behandling, og det er også lagt inn kurs for pasienter og pårørende.

Pakkeforløpet for hjernesvulstpasienter er utviklet i samarbeid med Hjernesvulstforeningen gjennom leder Pål Kjeldsens deltagelse i arbeidsgruppen. Brukermedvirkning gjennom slikt samarbeid er et viktig satsningsområde for Hjernesvulstforeningen. Resultatet av arbeidet med pakkeforløp gjenstår ennå å se, men det er stor grunn til å se positivt på de mulighetene som ordningen følger med seg. For fastleger som i stor grad ofte er ukjente med slike alvorlige sykdommer, vil pakkeforløpsveilederen for hjernesvulst utvilsomt bidra til at pasienter sikres en bedre mulighet til utredning og behandling, og ikke minst en raskere vei gjennom prosesser som tidligere har tatt lengre tid enn det som godt er.