Jus

God advokathjelp til medlemmer

Alvorlig eller langvarig sykdom kan føre til store forandringer i privatøkonomien. Slike problemer kan ramme både pasienten og pårørende.

Olav Lægreid

advokat, Advokatfirmaet Legalis AS

I tillegg til belastningene sykdommen medfører i seg selv, kan det for mange være krevende å navigere i de økonomiske ordningene. Vi skal her se på noen eksempler.

Pleiepenger og omsorgspenger

Pleiepenger og omsorgspenger fra NAV ytes til foreldre eller pårørende. Ytelsene kan også gis av arbeidsgiver i form av fri med lønn. Dette er ofte regulert ved tariffavtale. Kjennskap til forvaltningens praksis er sentralt for å skrive en sterkest mulig søknad.

Hvis det blir behov for en klage, vil NAV kunne dekke advokatutgifter dersom klagen fører fram. I motsatt fall nyter medlemmer av Hjernesvulstforeningen godt av foreningens rabatt.

Sykepenger og uføreytelse fra NAV

Vanligvis vil en alvorlig sykdom føre til at man får rett til sykepenger, arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd. Også i slike saker vil bistand fra advokat kunne dekkes av NAV. Ellers nyter foreningens medlemmer godt av rabatten hos Legalis.

Personforsikring

Mange har en livsforsikring med eller uten uføredekning. Selskapene tilbyr også forsikring mot kritisk sykdom. Forsikringsproduktene er mange, og forsikringsvilkårene vil variere. Det kan lønne seg å bruke advokat for få saken tidlig inn på riktig spor. Under visse forsikringer dekkes også advokatutgiftene av forsikringsselskapet.

Pasientskade

Forsinket diagnostisering er ikke en helt sjelden problemstilling hos pasienter med hjerne-svulst. En annen problemstilling kan være skade som har oppstått i forbindelse med operasjon eller annen behandling. Slike forhold kan gi rett til pasientskadeerstatning.

For pasienten kan juridisk bistand være avgjørende for å sikre at de riktige grunnlagene for erstatningsansvar blir identifisert og påpekt, så tidlig som mulig.

Juridisk bistand er også viktig for å etterprøve at alle postene er med i oppgjøret og korrekt beregnet. NPE dekker advokatutgifter når en eventuell klage fører fram, samt i forbindelse med erstatningsberegningen.

Jus

Advokatfirmaet Legalis AS yter kvalifisert juridisk bistand til pasienter og pårørende på alle relevante rettsområder, blant annet overfor forsikringsselskaper, NAV og Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Firmaet har en rammeavtale med Hjernesvulstforeningen, som sikrer medlemmet en gunstig pris på advokattjenester.