Lev lurt

– Mestring med krigerhjerte

«Vi trenger et krigerhjerte som lar oss se våre liv som de er, våre smerter og begrensninger, våre gleder og våre muligheter.» Dette sitatet fra filosofen Jack Kornfield oppsummerer det vesentligste. Vi trenger evnen til å se oss selv og livet vårt i et 360-graders perspektiv.

Rolf J. Ledal

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Livet med alvorlig sykdom handler om nettopp det, om å kunne være til stede i og kunne reflektere over alle deler eller sider av våre liv. Krigerhjertet til Kornfield hjelper oss med å tørre å se i øynene det som er vanskelig , samtidig som vi også søker etter det som gir oss energi.

Hvis vi går oss vill i egne illusjoner, så ender vi fort opp med å gå glipp av de mest åpenbare sannheter. Mens håp er et mulig mål i for fremtiden, er illusjonen dessverre ikke mer enn urealistiske forestillinger.Livet kan ikke leves i fortid eller fremtid. Som et åndedrag, så kan du aldri puste det om igjen. Livet må leves mens man aksepterer at hvert enkelt minutt av det er et minutt som fortoner seg som et lite mirakel som ikke kan gjentas. Vi kan strebe etter å oppnå de samme følelsene, men de blir aldri de helt samme. Den første gangen er uansett den første gangen. Det kan kanskje bli enda bedre med mer øvelse, men den første gangens unike følelse er bare der den første gangen.

Hva skal vi så gjøre med tiden vår, enten vi er friske eller syke? Hvordan skal vi bruke krigerhjertet vårt på rett måte? Velge de rette tingene å ta innover oss, mens vi lar andre ting fare? Vi kan ikke ta alle kampene, vi må velge oss det vi kan gjøre noe med. krigerhjertet i sin natur helst vil slåss mot noe, så er det ikke alltid det lureste.

Krigerhjertet vil ikke kaste seg inn i kamper mot en overveldende fiende, men akseptere begrensningene og kjenne smerten. Krigerhjertet vil heller lete etter andre kamper og måter å vinne på. Utforske gleder og muligheter, fremfor å påføre seg selv tap.

Den viktige aksepten av det man selv ikke kan gjøre noe med, er en viktig vei til det å ha det godt med seg selv. Det er ikke nok å vite at det er mulig å ha det bedre med seg selv og andre – man må finne gode måter å gjøre dette i praksis. Å avsky over egen situasjon eller å søke tilgivelse for noe som bare ble sånn? Hva er enklest for ditt hjerte å leve med? Livet er et usikkert prosjekt, og prøvelsene kommer på løpende bånd for de fleste av oss. Alle disse feilene vi gjør, vanskelighetene som dukker opp på vår vei og de problemene som oppstår – de er jo selve livet. Det å leve livet handler blant annet om å gjøre feil om til gevinster. Man taper aldri, enten så vinner vi eller så lærer vi noe. Dersom vi forstår vi dette, kan vi også bruke læringen til det beste for både oss selv og andre.

Krigerhjertet kan være betenkt over den veien vi har valgt og om det er den rette veien i livet. Når vi ser på de verdiene vi har valgt å leve etter, hva vi velger å bruke krefter på, vår kreativitet til og hvem får vår kjærlighet? Ser vi på disse valgene uten sentimentalitet? Stemmer våre handlinger med våre innerste verdier? Klarer vi å møte våre vanskeligheter med styrke, og holde vår grunn? Lar vi frykten råde, eller skjuler oss bak en påstått latskap? Selv fatigue er mulig å overvinne når det gjelder våre innerste verdier. Krigerhjertet frykter ikke noe eller noen. Krigerhjertet gjør rett. Likegyldighet er ikke for et krigerhjerte. Lykken kommer gjennom den måten vi bevisst velger å forholde oss til våre vanskeligheter.

Krigerhjertet vet at det man klarer til tross for sykdom, er det som teller og ikke at livet ikke er like bra som før. Livet forandrer seg, og med dette forandrer også våre begrensninger og muligheter (?) seg. Krigerhjertet kan fryde seg over å ha klart å bestige en haug, hvor man før besteg et fjell. Strømmen av følelser er alltid med oss. Etter hvert som vi modnes så lærer vi at vi ikke kan styre følelsene våre til å bare være gode. Strømmen av følelser er selve livet, og er ikke feil eller dårlige. Dine følelser er dine og bare dine. Våre smertefulle erfaringer representerer ikke nederlag. Følelser påvirker våre tanker og det er kun når vi lar tankene få ta plass og vi aksepterer dem som gyldige, at de kan påvirke oss. Mestring betyr at vi må tørre å ta dette valget; hva skal jeg gi plass i mitt krigerhjerte.