Leserbrev

Den dagen jeg «mistet min identitet»

Jeg hadde en interessant jobb, årene gikk og jeg steg stadig i gradene. Jeg trivdes og syntes jeg «betydde noe» i selskapet jeg jobbet. Så en dag ble jeg delvis lammet i venstre del av kroppen, og fikk smerter i venstre hofte...

Ninni Øinæs Simpson

Legen sendte meg til nevrolog, som trakk frem fjæren sin og kilte meg på låret. Jeg måtte også lukke øynene og finne nesen med pekefingeren. Lykkes jeg? Nei. – Jeg tror jeg sender deg til en MR-undersøkelse, sa nevrologen. – Hm, tenkte jeg, hva er nå dette? MR-prøven ble tatt.

Jeg var på jobb den dagen jeg ble hasteinnkalt til en nevrokirurg på Ullevål. Jeg husker det som det var i går (20 år siden). Solen skinte gjennom vinduene inn på kontoret hans. Plutselig forsvant solen: – Du har hjernesvulst, og må opereres ganske raskt.

Jeg brast i gråt og hulket: –Jeg vil ikke dø fra barna mine! Jeg ble operert etter en ukes tid, våknet etter operasjonen heldigvis og så begynte den tiden hvor jeg hadde problemer med å forstå, lese, regne, stort sett greie det jeg alltid hadde greid. Ufør ble jeg 42 år gammel. Jeg lever den dag i dag 20 år etter, men vet at jeg ikke har noen garanti for å leve lenger enn andre mennesker.

Jeg var jo takknemlig for at jeg fortsatt hadde livet i behold. Men selvfølelsen? Nei, den var blitt ganske dårlig. Dugde jeg til noe? Nei. Jeg måtte ha hjelp til mye. Selv i dag er det lite jeg kan bidra med i samtaler føler jeg, men koser meg med å høre på andre. Jeg husker ikke hva jeg leste i avisen i går, men slik er nå det.

I dag, med 20 års erfaring som uførepensjonist og en alder på 62 år, skjønner jeg jo at dette var mitt lodd i livet. Det er ikke sikkert at en jobb med enda bedre tittel og høyere lønn og masse strev og stress hadde gitt meg en bedre tilværelse enn den jeg har i dag. Min målsetting er: kan jeg glede andre noen rundt meg, mon tro? Bare det å være til, må da glede noen håper jeg, selv om bunnen datt ut av min tilværelse en solskinnsdag og jeg «mistet min identitet».