NAV

Kombinere inntekt og gradert uføretrygd

Den som mottar gradert uførepensjon, og blir overført til nytt regelverk, kan hvert år tjene 60 000 kroner i tillegg til forventet inntekt etter uførhet, før man får mindre utbetalt uføretrygd. Denne inntekten er individuell og står i vedtaksbrevet. Summen av inntekt etter uførhet og beløpsgrensen utgjør til sammen inntektsgrensen.

Beløpsgrensen på 60 000 kroner vil gjelde i en overgangsperiode frem til 2019. Etter 2019 vil beløpsgrensen bli på 0,4 G. 0,4 G er beløpsgrensen satt for de som får uføretrygd etter 1. januar 2015. Det betyr at fra 2019 vil beløpsgrensen være lik for alle.

Tjener man over inntektsgrensen, utbetales en viss andel av uføretrygden i tillegg til inntekten, og man beholder opprinnelig uføregrad.

Man kan når som helst få tilbake den opprinnelige utbetalingen av uføretrygd. Dette betyr at dersom inntekten på et senere tidspunkt blir lavere enn inntektsgrensen, får man igjen utbetalt hele uføretrygden din fra NAV.

Uføretrygd skattlegges som lønnsinntekt

Uføretrygden skal altså i etter 1. januar 2015 skattlegges som lønnsinntekt og ikke som pensjon. Lik skattlegging av inntekt og uføretrygd gjør det mer oversiktlig kombinasjon av arbeid og uføretrygd. 

Når uføretrygd skal skattlegges som lønnsinntekt, blir skatten høyere enn det er for uførepensjon. For å tilpasse utbetalingen til den økte skatten, økes størrelsen på uføretrygden før skatt. Det betyr at for de aller fleste vil det bli omtrent som i dag, men noen kan oppleve at utbetalingen er ulik på grunn av ny skattlegging. Dette er fordi hvor mye man betaler i skatt er individuelt og avhenger av flere forhold.

Regjeringen hadde også i sitt budsjettforslag tatt inn en overgangsordning for uføre med store skattefradrag. Dette forslaget er også vesentlig forbedret gjennom Stortingets behandling. Det er inngått avtale om at forslaget på kr 20 000,– fra regjeringen heves til kr 100 000,– for 2015, men at regjeringens forslag til nedtrappingsplan for denne skattebegrensningsregelen over tre år videreføres. Fra og med 2018 vil det altså ikke lenger være noen skattebegrensningsregler for uføre, men de ordinære skattereglene for lønnsmottakere skal følges fullt ut.

Fra Innstillingen fra komiteen til Stortinget fremgår det også at flertallet i komiteen viser til at for å ta høyde for uforutsette utslag knyttet til uførereformen samt endringer i kompensasjonsnivået, bes regjeringen følge konsekvensene nøye og eventuelt komme tilbake til Stortinget på egnet måte dersom innretningen av uføreordningen og gjennomføringen av overgangsreglene skulle tilsi dette. Flertallet viser også til den pågående høringen vedrørende endringer i folketrygdloven når det gjelder regler knyttet til overgangsstønad og avventer en egen sak om dette til Stortinget.»

Det er således ikke bare hos mottakerne det er stor usikkerhet rundt hvordan den nye ordningen for uføretrygd som et samlet Storting stilte seg bak i forrige periode, vil slå ut i praksis for brukerne. Hjernesvulstforeningen er også usikker på hvordan det vil bli med satsene for bostøtte når inntekten settes opp for å kunne betale mer skatt, og håper at disse også justeres i tråd med endringene i inntekt og skattebegrensningsreglene.

Du kan lese mer om skatt på skattetaten.no og mer om ny uføretrygd på nyuforetrygd.no.