Seminar

Likepersonsseminar på Soria Moria i Oslo

Pårørende, forskning på likepersonsarbeid og døden som tema på Kreftforeningen felles likepersonsseminar.

Nanette Mia Bohn

Kreftforeningen

Cathrine Aas Moen

Den siste helgen i august var det invitert til seminar på Soria Moria i Oslo om likepersonsarbeid. Seminaret, som er det fjerde i rekken, retter seg mot dem som er med på å organisere likepersonsarbeidet i de 13 pasient- og likepersons-organisasjonene tilsluttet Kreftforeningen. 83 deltakere var meldt på. I tillegg til de tilsluttede pasient- og likepersonsorganisasjonene og Kreftforeningen var også arbeidsgruppen som jobber for å etablere en forening for føflekkreftrammede, representert.

Fra Hjernesvulstforeningen deltok: Sandra, Lina, Lisbeth, Unni, Cathrine, Sølvi og Sven Olav

Likepersonsutvalget har siden 2010 jobbet med saker som omhandler likepersonsarbeid generelt, som utarbeidelse av felles retningslinjer for likepersonstjenesten på Vardesentrene. Utvalget består av en representant fra hver av de 13 pasientforeninger som er assosiert medlem av Kreftforeningen og to representanter fra Kreftforeningen. Ved hjelp av gode foredragsholdere ble det en inspirerende helg for alle som var med.

Seminaret ble åpnet av Reidun Westergren, leder av det felles likepersonsutvalget, og Kirsten Haugland, assisterende generalsekretær i Kreftforeningen. Deretter fulgte to fantastiske pårørendehistorier der Ingvild Spinn Skaarseth, søster og datter, og John-Christian Vinæs, ektemann, bidro til å understreke behovet for at likepersonsarbeidet også kan gi et tilbud til pårørende.

Lørdag startet dagen med en presentasjon av et forskingsprosjekt som er blitt gjort på Vardesenteret på Radiumhospitalet og likepersonstjenesten der (se også omtale i Informasjonsskriv 1/14). Arnstein Finset og Helge Skirbekk la fram foreløpige resultater fra forskningen og ledet et gruppearbeid. Den endelige forskningsrapporten blir ferdig i november og vil bli grundig omtalt i neste informasjonsskriv. Bennedichte Olsen, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, har vært med på alle seminarene fra 2009. Hun var også med oss hele lørdagen og bidro til å hjelpe oss et skritt videre i likepersonsarbeidet. Resten av lørdagens program gikk med til gruppearbeid forenings vis om hvordan man tar vare på likepersonene. Et samarbeidsprosjekt mellom Gynkreftforeningen, Sarkomer og Hjernesvulstforeningen om pårørende ble også presentert.

På søndagen fikk vi høre om hvordan Fransiskushjelpen engasjerer frivillige til å følge opp personer som ønsker å få dø i sitt eget hjem, og hvordan de frivillige blir forberedt på oppgaven. Deretter jobbet hver forening med hvordan man håndterer temaet døden i opplæring og oppfølging av foreningens likepersoner. Anders Tangen avsluttet seminarprogrammet med musikk, latter og ord til ettertanke med foredraget «Livet mitt er aldri helt okay, og det er helt okay for meg».

Seminaret er en påfyllsbank for likepersonene, slik at de kan ta med seg nye ideer, knytte kontakter med andre foreninger slik at arbeid lokalt kan flyte bedre. Det ble satt ned noen tanker om et påfyllingskurs for alle likemenn på nyåret og i samarbeid med flere andre foreninger. Sammen blir vi sterke og sammen skaper vi håp.

Takk til likepersonsutvalget for et bra seminar, og takk til alle som deltok slik at det ble en hyggelig og inspirerende helg!