Arbeidsliv

Beholdt drømmejobben

Ingvil Nordland fikk fast stilling som rådgiver i Språkrådet i desember 2011. Knappe to måneder etterpå ble hun diagnostisert med hjernesvulst. Hun har likevel med mye god hjelp og støtte, både fra familie, arbeidsgiver og fra NAV, kunnet beholde drømmejobben.

Sven Olav Wold

Ingvil Nordland.

Foto: Sven Olav Wold

– Jeg har en mastergrad i nordisk språkvitenskap, og var svært glad da jeg fikk jobben i Språkrådet. Så fikk jeg hjernesvulstdiagnosen kort tid etter, mens jeg fortsatt var hjemme i foreldrepermisjon med det yngste barnet mitt, forteller Ingvil Nordland.

– I mars 2012 ble jeg operert for det som viste seg å være en hjernesvulst av typen lavgradig gliom. I januar 2013 forsøkte jeg å gå tilbake i 100 prosent stilling. Til tross for at jeg fikk mye god hjelp fra familien til praktiske ting i hverdagen, maktet jeg ikke å stå i full jobb.

Tidsubestemt lønnstilskudd

– For at jeg skulle kunne fortsette i jobben over tid, noe jeg hadde et sterkt ønske om, var jeg avhengig av å finne en mer varig ordning. Jeg ble tipset om at det finnes noe som heter tidsubestemt lønnstilskudd, og bestemte meg for å søke. Jeg fikk da et møte med en saksbehandler i NAV, der jeg blant annet fikk mulighet til å forklare hvordan sykdommen hadde påvirket meg og min arbeidsevne. I august 2013 fikk jeg innvilget ordningen med tidsubestemt lønnstilskudd, og fikk samtidig papirer på at arbeidsevnen min er nedsatt med minst 50 prosent, forteller Nordland.

Tidsubestemt lønnstilskudd er ett av NAVs virkemidler for inkluderende arbeidsliv (IA). Ordningen innebærer at arbeidstaker får ordinær lønn og fast ansettelse i hel- eller deltidsstilling, mens arbeidsgiver får et tilskudd til lønnen fra NAV.

– Jeg har ikke den samme arbeidskapasiteten som tidligere. Jeg har blant annet vanskeligheter med konsentrasjonen, og blir fortere sliten enn før. Svulsten satt i nærheten av talesenteret mitt, og jeg hadde lenge ordletingsproblemer. Jeg leser og skriver også betraktelig langsommere enn jeg gjorde før jeg ble operert. Dette gjør at jeg får gjort mindre på en arbeidsdag enn tidligere.

Stor nytte

Nordland har hatt stor nytte av ordningen fra NAV.

– Ordningen med tidsubestemt lønnstilskudd innebærer at jeg nå kan tillate meg å jobbe i mitt eget tempo. Jeg har små barn og en travel hverdag, og uten en slik tilrettelegging hadde det blitt vanskelig å sette av nødvendig tid til for eksempel trening og hvile. Alternativet ville da vært hel eller delvis uførepensjon.

Hun understreker at ordningen ikke er for alle som rammes av hjernesvulst.

–Det er viktig å huske at tidsubestemt lønnstilskudd ikke er en rettighet. Det er også ulikt hvor mye hver kommune har å avse til ordningen, og det er, etter det jeg har forstått, ulik praksis fra kommune til kommune, avslutter Ingvil Nordland.

NAV har en god del virkemidler og tiltak for å beholde personer i arbeid eller for å gi innpass i arbeidslivet. En oversikt over disse finnes i brosjyren «Virkemidler for et inkluderende arbeidsliv», eller på www.nav.no