Arbeidsliv

Tilbake til arbeid etter kreftsykdom

Tidligere kreftpasienter kan være motiverte og dyktige arbeidstakere.

Tett dialog underveis og god tilrettelegging er viktige faktorer som bidrar til at arbeidstakere kommer raskere tilbake til arbeid etter en kreftdiagnose.

Det er viktig ikke å miste kontakten med arbeidsplassen under en lang sykdomsperiode. En god og åpen dialog med arbeidsgiver underveis, bidrar til økt forståelse for den situasjonen man er i og gjør det lettere å komme tilbake i arbeid etter et langt sykefravær.

– Forskning viser at det å være i jobb er viktig både for selvrespekt, identitet og levestandard. For dem som klarer å komme tilbake i arbeid, vil jobben derfor være en viktig arena både for å opprettholde sosial kontakt og en god økonomi. Mange undervurderer hvor viktig arbeidsplassen kan være for å redusere følelsen av isolasjon, sier Elin Stoermann-Næss, spesialrådgiver hos Kreftforeningen. Hun legger til:

– Mange spør oss om hva de skal si til kollegene sine. Utgangspunktet er at man ikke behøver fortelle alt til alle. Oppleves det vanskelig å vite hvordan og til hvem man skal informere om sin situasjon, kan det kanskje være lurt å finne en man stoler på som kan formidle videre. Andre muligheter er å skrive en blogg, en epost eller finne noe annet som passer bedre.

Tilrettelegging

Spesialrådgiver Elin Stoermann-Næss, Kreftforeningen

I tillegg til dialog er tilrettelegging på arbeidsplassen viktig. Arbeidsgiver har plikt til å legge arbeidet til rette så langt det er mulig, slik at arbeidstakers behov blir møtt på en god måte, og samtidig er det viktig at man samarbeider med arbeidsgiver for å lage en god oppfølgingsplan. Denne oppfølgingsplanen kan gjelde både om man kan jobbe underveis i sykdomsforløpet og etter sykmeldingsperioden.

– De fleste tenker endringer i arbeidstiden når det er snakk om tilrettelegging, men det finnes flere muligheter for å få en bedre arbeidshverdag. Et annet eksempel kan være å snu litt på og endre arbeidsoppgaver, enten for en tid eller permanent. Igjen er dialog viktig. Det skal ikke så omfattende tilrettelegging til for at det skal fungere, men er det behov for større endringer og arbeidsrettede tiltak, kan arbeidsgiver og arbeidstaker få bistand fra NAV, påpeker Elin Stoermann-Næss.

Kreftlinjen og Rettighetstjenesten

Midt i en tøff sykdomsperiode kan det naturligvis være krevende på samme tid å holde seg orientert om hvilke rettigheter man har i forhold til sykefravær og retur til arbeidsplassen. Her kan Kreftforeningen hjelpe. Foruten at det ligger mye nyttig informasjon og mange gode råd på nettsidene, finnes også Rettighetstjenesten.

– Rettighetstjenesten er en del av Kreftlinjen vår. Vi kan nås på 800 KREFT, på mail eller chat. Man behøver ikke ha så klart for seg hva man trenger hjelp til, det holder at man har behov for noen å drøfte sin situasjon med og spørre om alt man lurer på. Selv om det er flest pasienter og pårørende som tar kontakt med oss, er det også en del arbeidsgivere som søker råd om hvordan de best kan ta vare på sine ansatte, enten den ansatte selv har kreft eller er pårørende til en med kreft, forklarer Elin Stoermann-Næss.

Hun understreker at Kreftlinjen er åpen for alle og at du treffer fagfolk som sykepleiere, sosionomer og jurister som kan bistå. I tillegg kan man også få rettshjelp fra frivillige jurister på Kreftforeningens Vardesentre i Oslo, Trondheim og Tromsø.

Filmer og brosjyrer

Kreftforeningen har lenge vært opptatt av arbeidslivet som en viktig arena på flere nivåer. De ønsker å være holdningsskapende, bidra til å fjerne fordommer og øke arbeidsgiveres trygghet mht å beholde eller ansette arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne. I tillegg ønsker de å fokusere på hvordan man, på en god måte, kan lykkes i å hindre utstøting og fremme inkludering av arbeidstakere med kreft, samt å få til en god tilrettelegging på arbeidsplassen.

– Vi har initiert et større forskningsprosjekt, vi har utarbeidet nye nettsider, en ny brosjyre for både arbeidsgivere, arbeidstakere, kolleger og jobbsøkere og har nettopp publisert to korte informasjonsfilmer spesielt rettet mot arbeidsgivere, forklarer spesialrådgiveren.

Den ene filmen tar for seg hvordan arbeidsplassen kan tilrettelegge for at en arbeidstaker kan komme tilbake i jobb etter et veldig langt sykefravær, den andre belyser unge menneskers situasjon – de som har vært syke og er nye på jobbmarkedet.

Trekk fram fortrinn

Har man hatt kreft som ung, utdannet seg etterpå og så skal søke jobb, er det mange som opplever at de ikke engang blir innkalt til intervju. De har et «hull» i CV’n og kanskje er også arbeidsgiveren engstelig for behovet for og omfanget av eventuell tilrettelegging.

Da kan det være lurt å tenke gjennom om sykdommen kanskje har gitt noen erfaringer som kan være et konkurransefortrinn i jobben, slik som evne til å takle uforutsigbare situasjoner, utholdenhet, kjennskap til NAV og helsevesen eller noe annet man kan flette inn i CV’en.

En person som har kjempet seg gjennom alvorlig sykdom og som ønsker å jobbe, kan vise seg å være en svært motivert, stabil og dyktig arbeidstaker, nettopp fordi man ønsker å vise hva man kan, framhever Elin Stoermann-Næss.