Rehabilitering

Montebellosenteret

Montebellosenteret er et kurssted på Mesnali nær Lillehammer, med et bredt spekter av kurs for kreftpasienter og pårørende. De arrangerer mestringskurs, kurs innenfor fysisk aktivitet og ernæring, familiekurs og diagnosespesifikke temakurs.

Sven Olav Wold

Nytt i 2014 er at Montebellosenteret arrangerer et hjernesvulstkurs som gjelder både godartede og ondartede hjernesvulster, mens de tidligere hadde kurs for hjernekreft.

Første kurs for både godartet og ondartet hjernesvulst ble holdt 7.–14. mars. Kurset var vellykket, i følge sykepleier Solbjørg Glimsdal ved helsefagavdelingen på Montebellosenteret.

– Vi hadde inntrykk av at kurset ble veldig godt mottatt. Det var god påmelding til kurset, og ca. 15 kreftpasienter og pårørende deltok, deriblant flere par.

Hjernesvulstkurset er ett av Montebellosenterets diagnosekurs «Kreft – hva nå?», hvor deltakerne møter fagpersoner med spisskompetanse innen kreftbehandling, kreftomsorg og psykososial støtte. Hovedmålsettingen er å lære å leve med endringer som følge av kreft. Det legges opp til refleksjonssamtaler i mindre grupper, ut fra tanken om at det å møte andre i tilnærmet lik situasjon bidrar til økt innsikt og gir nye perspektiv på livet.

Det at kurset i mars også inkluderte godartet hjernesvulst bød ifølge Glimsdal ikke på noe problem, selv om det innebar at det var pasienter med ulike hjernesvulstdiagnoser som var med på kurset.

– Det ser ut til å ha gått helt fint, og vi har ikke fått tilbakemelding fra deltakerne om at det skulle være et problem. Vårt fokus ligger uansett ikke så mye på sykdommen i seg selv, men på det å leve med diagnosen.

Neste «Kreft – hva nå?»-kurs for diagnose hjernesvulst blir 17.–24. oktober. Glimsdal trekker frem at Montebellosenteret også har andre kurs som kan være aktuelle for hjernesvulstpasienter og pårørende.

– Vi har blant annet et parkurs 19.–26. september som heter «En del av hverandres liv», for par med små barn, som fokuserer på deres situasjon. Minst ett av barna må være under skolealder. Vi har også andre parkurs og familiekurs ellers i året.

For å delta på kurs på Montebello-senteret, må du sende søknadsskjema, deriblant skjema som fastlege eller sykehuslege fyller ut. Det er egenandel på kursene på kr. 159 pr. døgn for pasient og kr 107,– for pårørende.

Mer informasjon finner du på: www.montebello-senteret.no