Rehabilitering

Økt fokus på hjernesvulst og arbeidsliv

Tall fra Kreftforeningens rehabiliteringsundersøkelser viser at hjernesvulstrammede i stor grad faller utenfor arbeidslivet. Hjernesvulstforeningen ønsker derfor nå å sette fokus på hjernesvulst og arbeidsliv.

Sven Olav Wold

Kreftforeningens rehabiliteringsundersøkelser fra 2011 og 2013 viser at flesteparten av de som er rammet av hjernesvulst og som er i yrkesaktiv alder, ikke er i arbeid. Sett bort fra de som går på skole, studerer eller er pensjonister, er omkring en av fire hjernesvulstrammede i heltids arbeid, mens ytterligere 17 prosent er i deltids arbeid.

Dette tallet er betraktelig lavere enn for de fleste øvrige kreftdiagnoser, og samsvarer godt med FAFOs funn i rapporten Kreftrammedes levekår: «Av de ulike kreftdiagnosene var det arbeidstakere med hjernekreft, hode/nakkekreft og lungekreft som hadde minst sannsynlighet for å være i arbeid».

Fokus på arbeidsliv fremover

Hjernesvulst er en mangeartet diagnose, og realiteten er at ikke alle med hjernesvulst kan tilbake i arbeid. Samtidig finnes det mange eksempler på at tilrettelegging fra arbeidsgivers side og fra NAV gjør det lettere for hjernesvulstrammede med senskader å være i jobb. Arbeidsliv og yrkesdeltakelse er derfor et område Hjernesvulstforeningen vil ha fokus på fremover. I forslaget til Hjernesvulstforeningens strategiprogram for 2014–2016 står det blant annet at foreningen skal:

  • Arbeide for at personer som har behov for det får tilrettelagt arbeidstilbud.

  • Arbeide for at personer med hjernesvulst som er i arbeid blir fulgt opp i forhold til tilrettelegging av arbeidssituasjonen.

  • Følge opp at IA-bedrifter oppfyller sine forpliktelser i henhold til IA-avtalen.

Som en oppfølging av dette, har Hjernesvulst- foreningen søkt Barne- ungdoms og familiedirektoratet og Helsedirektoratet om midler til å gjennomføre prosjekter i 2014, hvor det langsiktige formålet er at flere hjernesvulstrammede skal kunne delta i arbeidslivet.

Selv om det er et stykke igjen å gå ennå, finnes det også eksempler på at riktig tilrettelegging i sykdomssituasjonen gir gode resultater. Likeperson i Hjernesvulstforeningen Ingvild Nordland, som er intervjuet i saken på neste side, er et eksempel på dette.