Rehabilitering

Rehabiliteringstilbud ved hjernesvulst

Mange steder i landet har et rehabiliteringstilbud som kan være relevant for hjernesvulstrammede. På de neste sidene presenteres noen av disse.

Renate Hestad

CatoSenteret

CatoSenteret er et rehabiliteringssenter som ligger i Son like utenfor Moss. De kaller seg «Mulighetenes senter» og tar imot syke og skadde personer tidlig fra sykehus, samt personer som har gått med skade i lengre tid.

På CatoSenteret jobber de i tverrfaglige team og har hele tiden brukeren i fokus, mestring er nøkkelordet her. Fokuset ligger på funksjonsnivå snarere enn på diagnose.

På senteret får man teste ut mange forskjellige aktiviteter med god hjelp fra dyktige fagfolk. Idrettspedagogene er svært gode i sitt fag og legger til rette for brukerne så godt som overhodet mulig. CatoSenteret har et fritidstilbud som inkluderer blant annet bueskyting, basseng, boblebad og gårdsbesøk med riding, tur og avspenning.

De som er brukere ved CatoSenteret kan benytte seg av Dyreassistert terapi. De har tre hunder hvorav en er utdannet og nå pensjonert servicehund og de to andre er terapihunder, og alle disse hundene har gitt glede til et uvisst antall personer.

Senteret har forholdsvis yngre brukere (i forhold til mange andre steder) med en gjennomsnittsalder på ca. 40 år. De har tilbud både til personer som nylig har fått sin skade, og Arbeidsrettet Rehabilitering som retter seg mot langtidssykemeldte som kan komme seg ut i arbeid igjen. Et normalt opphold strekker seg over 4 uker.

Egenandel:

Kr 128,– pr døgn. (Maksimalt kr. 2670,– ettersom man da oppnår egenandelstak 2).

Link til siden:

Mer på: www.catosenteret.no

Beitostølen Helsesportssenter

Fysisk opptrening. Her legges det vekt på å mestre fysiske aktiviteter, både aktiviteter man har kunnet gjøre før, og en har også anledning til å prøve mye nytt. Blant tilbudene de har er basseng, klatrevegg, ridning, langrennsski, alpint, fjellturer, styrketrening, sykling mm.

På Beitostølen Helsesportssenter kan man både være på individuelt opphold og gruppeopphold. De fleste gruppeoppholdene varer i underkant av fire uker.

Alt etter årstiden kan man gå på trugeturer, kjøre alpint, stå på langrenn, kjøre i akebakken, gå på skøyter, pigge, gå fotturer i fjellene, klatre, padle og mye mer. Her er det full fart hele tiden, og alle brukerne får tilpasset oppholdet med tilbud om én til fire treninger pr. dag. Her er det også aktiviteter på lørdagene frem til lunsj, og søndag har de et godt aktivitetstilbud. På Beitostølen har de fantastisk god mat, og her kjøres det sunnhet over hele linja. God og næringsrik mat trenger man når man er på treningsopphold!

Egenandel:

Det er ingen egenandel på BHSS.

Mer på: www.bhss.no

Fys.med. Lian – Avdeling for ervervet hjerneskade

Dette er Helse Midt-Norges tilbud til personer med ervervet hjerneskade, og her tilbys både individuelle opphold og gruppeopphold. Med et begrenset antall plasser vurderes pasientene og prioriteres etter behov. Lian ligger idyllisk til rett utenfor Trondheim by, med gode muligheter for uteaktiviteter.

Fagteamet består av leger, sykepleiere, vernepleiere, hjelpepleiere, nevropsykologer, fysioterapeuter, ergoterapeuter, logopeder, sosionomer, miljøterapeuter, helsepedagoger og mestringsveiledere.

Avdelingen har en egen enhet for senfaserehabilitering. Enheten tilbyr døgnopphold, dagopphold, poliklinikk og ambulant virksomhet. Senfaseteamet består av følgende yrkesgrupper: Sykepleier, hjelpepleier, lege, nevropsykolog, sosionom, fysioterapeut, ergoterapeut og også miljøterapeut og logoped som kan tilknyttes enheten etter behov.

Det vises forøvrig til helse Midt-Norges hjemmesider, som er svært gode, oversiktlige og informative: www.stolav.no/Om-oss/Avdelinger/FysmedLian/

Sunnaas Sykehus

Sunnaas Sykehus har et tverrfaglig team av fagpersoner som gir et tilrettelagt opplegg.

Sunnaas er et spesialsykehus som har mange forskjellige rehabiliteringstilbud til både voksne og barn, og de er landets fremste i sitt fag.

På Seksjon for hjerneskader gis det tilbud om rehabilitering av både fysiske og kognitive utslag fra rett etter operasjon eller skade har oppstått, til senkomplikasjoner som kan vise seg flere år etter at skadene oppstod.

Seksjon for hjerneskader tilbyr rehabilitering bestående av blant annet primærrehabilitering og senfaserehabilitering for pasienter med kognitive følgevirkninger etter oppstått hjerneskade. Pasientene som behandles her har skader fra blant annet hjerneslag, traumatisk skade, hjernesvulst, blodpropper og lignende. Felles for de aller fleste er at de er der med en ervervet hjerneskade.

KReSS (Kognitiv Rehabiliteringsenhet ved Sunnaas Sykehus) er avdelingen som gir tilbud innenfor kognitiv rehabilitering. Når man blir innlagt her får man et eget team rundt seg av fagfolk som jobber tverrfaglig gjennom hele oppholdet. Man får tett oppfølging og det blir tilrettelagt opplegg etter pasientens ønsker og behov. Lege, sykepleier, fysioterapeut og ergoterapeut inngår i dette nærteamet, og det gjør også logoped, nevropsykolog, psykolog og sosionom. Det kommer helt an på behovene til pasienten. De har også idrettspedagog og aktivitører, blant annet en svært dyktig fotograf som gir individuell undervisning og en kjempeflink billedkunstner som holder både tegne-/malerkurs og keramikk-klasser m.m.

På KReSS er det sosiale og det å møte andre med lignende type skader og utfordringer nesten like viktig som den faglige hjelpen man får. På denne avdelingen er man tett innpå hverandre over lang tid og de aller fleste knytter bånd til én eller flere mennesker, noen for en periode, andre for livet.

Oppholdene er individuelt tilpasset, men for svært mange som er der er det vanlig med et opphold på seks uker, som inneholder to uker med kartlegging før selve oppholdet på fire uker. Selv om de to første ukene brukes til kartlegging og vurdering, starter rehabiliteringen allerede de første dagene.

Sunnaas har også intensive opphold og gruppeopphold, bl.a. arbeidsevnevurdering, intensivt språkopphold, intensivt håndtreningsopphold osv. Viser forøvrig til deres nettsider som er gode og informative.

Pårørende blir inkludert gjennom hele oppholdet.

På Sunnaas betaler man ingen egenandel for oppholdene.

Mer på: www.sunnaas.no

Rehabiliteringssenteret Nord-Norges Kurbad

Tilbyr kreftrehabilitering, rehabilitering for ervervet hjerneskade, arbeidsrettet rehabilitering og opptrening som for eksempel gangtrening og intensiv håndtrening.

RNNK er et av Norges største rehabiliteringssenter med hele 106 sengeplasser, og tilbyr spesialiserte rehabiliteringstjenester for pasienter fra hele landet.

Senteret ligger på toppen av Tromsøya like ved Charlottenlund friområde og har gode muligheter for utendørsaktiviteter.

På forespørsel får man alle brosjyrer man ønsker fra dem, og man kan også laste ned noe informasjon fra nettsidene deres: http://www.kurbadet.no/RNNK

Det finnes mange gode rehabiliteringssentre rundt om i landet, og det er umulig å få med alle i en artikkel. Det oppfordres til å forhøre seg med lege og andre fagpersoner slik at man i felleskap kan finne frem til de som kan tilby rett tilbud rundt om i landet.