Min historie

Den fantastiske søvnen

Trine Pettersen

Tenk hvis det fantes en metode som fikk meg til å sovne innen 15 minutter og sove hele natten, uten å bruke sovemedisiner med masse bivirkninger? Tenk hvis jeg kunne våkne om morgenen og føle meg uthvilt? Tenk hvis jeg kunne glede meg til jeg skulle gå og legge meg og slippe å bekymre meg for hvor mange våkentimer det kom til å bli denne natten?

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det hadde vært fantastisk og ja, det er fantastisk. For etter å ha slitt med kroniske søvnproblemer i nesten 30 år, sover jeg nå sju til åtte timer hver natt, helt naturlig. Hvordan er det mulig?

Søvn er et grunnleggende og nødvendig behov for alle. Når vi sover blir dagens opplevelser bearbeidet, informasjonen blir lagret i hukommelsen og nye forbindelser i hjernen blir dannet. Tilstrekkelig søvn er en viktig faktor for å være i følelsesmessig balanse, tåle ulike belastninger og smerter, for konsentrasjonsevnen og for å føle velvære. For lite søvn er en risikofaktor for utvikling av en rekke sykdommer. Søvn er viktig for å fornye den mentale og fysiske helsen vår. Men mange sliter med søvnproblemer. En av tre har ukentlige problemer med søvnen og en av ti sliter med alvorlige og langvarige søvnproblemer. Statistikken er trolig mye høyere for de som har gjennomgått behandling for svulst på hjernen.

Sovemedisiner ga bivirkninger

For snart 30 år siden ble jeg, som 17-åringen, operert og strålt for svulst på hjernen. De fikk heldigvis vekk alt og jeg kunne fortsette å leve det livet som jeg så vidt hadde startet på. En av senskadene som jeg fikk etter kreftbehandlingen var søvnproblemer. Det startet forsiktig med at jeg lå en time eller to før jeg sovnet, men utviklet seg til å bli verre og verre med årene. De første 15–20 årene prøvde jeg mange alternative metoder for å klare å sovne. Jeg fulgte de søvnhygieniske rådene, jeg drakk sovete hver kveld, jeg trente, jeg fikk kognitiv terapi for søvnen og jeg tok flere kurs som skulle hjelpe meg med å få sove. Men ingenting nyttet. Desto mer jeg prøvde ulike metoder, desto mindre sov jeg. For cirka ti år siden begynte jeg å prøve ut ulike sovemedisiner. Legen min startet forsiktig med lette innsovningstabletter som Vallergan og Melatonin, men når det ikke gav meg annet enn hodepine, så ble det gradvis sterkere og sterkere medisiner. Det eneste som virket og ikke gav meg bivirkninger var Imovane og det kunne jeg ikke gå fast på for da ville de etter hvert slutte å fungere. Jeg følte meg fastlåst og i en håpløs situasjon.

Men så kom dagen. Dagen som skulle endre alt. Dagen som skulle bli starten på en helt ny tilværelse. Dagen som gav meg en helt ny og fantastisk livskvalitet. Dagen der jeg sovnet ti minutter etter at jeg hadde lagt meg og sov hele natten.

Jeg satt oppgitt på legekontoret og hørte på legen som snakket om bivirkningene til enda en ny sovemedisin. De jeg hadde prøvd før, virket ikke og nå ville han at jeg skulle prøve enda en ny, samtidig som jeg tok dem jeg allerede gikk på. Tårene presset på i øyekroken. Jeg var på randen av kollaps. Håpløsheten lyste nok ut av meg for plutselig sa legen at det fantes en annen metode. En metode som var helt uten bivirkninger, men som krevde en enorm egeninnsats. Endelig så jeg et lite lys i tunnelen. Et håp var tent i meg. Dette skulle jeg klare. Legen anbefalte at jeg skulle kjøpe boken Bedre søvn av Bjørn Bjorvatn og som sagt så gjort. Jeg kunne nesten ikke vente til jeg kom hjem, før jeg leste gjennom den og forberedte meg til kvelden. Jeg skrev ned motivasjonsfaktorer, hvordan jeg skulle gjennomføre det og laget en plan for natten. Jeg var klar.

Fast mønster er viktig

Bjørn Bjorvatns metode for å få bedre søvn uten sovemedisin handler blant annet om søvnrestriksjon. Søvnrestriksjon tar sikte på å redusere tiden i sengen til den tiden du reelt sover. En søvndagbok brukes for å regne ut hvor lang tid en sover. Dersom vi sover mindre enn fem timer hver natt, regner vi tiden fra vi har bestemt at vi skal stå opp og fem timer tilbake. Dersom vi sover seks timer, så regner vi seks timer tilbake og så videre. Det blir leggetiden.

Jeg sov mindre enn fem timer pr natt, så siden jeg hadde bestemt meg for å stå opp klokken åtte, så ble leggetiden for meg klokken 03.00 den første uken. Det var vanskelig å holde seg våken så lenge, så jeg måtte aktivisere meg med forskjellige ting. Jeg så filmer, løste kryssord, fyllet ut søvnregistreringsskjemaet og tok et bad i badekaret. Når jeg la meg i sengen klokken 03.00 så sovnet jeg innen ti minutter. Det hadde aldri skjedd før og det var en fantastisk opplevelse. Etter å ha lagt meg klokken 03.00 i en uke, regnet jeg gjennom søvnregistreringsskjemaet. Dersom jeg hadde sovet mer enn 80 prosent av den tiden jeg lå i sengen, ble den nye leggetiden forskjøvet tilbake med 15 minutter. Jeg kunne da legge meg klokken 02.45. Slik fortsatte det, uke etter uke. Etter cirka fire måneder legger jeg meg nå klokken 00.00, sovner innen en halvtime og sover til klokken åtte. Jeg bruker ingen sovemedisin. Det er nesten for godt til å være sant. Det står også flere andre gode tips i boken til Bjørn Bjorvatn som jeg brukte for å få bedre søvn. Disse kan dere lese om i boken dersom dere ønsker å prøve denne metoden. Det er tøft når det står på, men det er så absolutt verdt det. Dere kan også ta kontakt med meg dersom dere ønsker å høre mer om hvordan jeg klarte å få den gode søvnen tilbake. Jeg er likeperson for hjernesvulstforeningen.