Krafttak mot kreft

Engasjer Deg!

Budskapet fra styremedlem Trond Espen Hansen i Hjernesvulstforeningen er krystallklart: Engasjer deg!

Tom Gaudland

En god ting kan aldri gjentas for ofte, og Krafttak Mot Kreft er et godt eksempel på noe vi i foreningen må ha fokus på, sier Hansen. Foto: Tom Gaudland

Bedre føre var, enn etter snar heter det seg, og fremdeles er det noen måneder igjen til Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon Krafttak mot kreft skal gjennomføres.

En god ting kan aldri gjentas for ofte, og Krafttak Mot Kreft er et godt eksempel på noe vi i foreningen må ha fokus på, sier Hansen.

Han er selv pårørende til ei lita jente som har ondartet hjernesvulst. Han har i likhet med mange andre fått erfare hvor mye Kreftforeningen og deres arbeid betyr for pasienter og pårørende som opplever alvorlig sykdom. Hansen oppfordrer derfor alle i Hjernesvulstforeningen til å engasjere seg i og dertil støtte Krafttak Mot Kreft-aksjonen, som foregår i uke 10 og 11 (2.–15. mars) neste år.

Uten forskning, intet fremskritt!

Kreft rammer forskjellig. Dette gjør seg spesielt gjeldende når man får en hjernesvulstdiagnose. Til tross for lik diagnose er det viktig med individuell behandling. I Krafttak mot kreft 2015 samler Kreftforeningen inn penger til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling. Av innsamlede midler i Krafttak mot kreft i 2014 gikk en stor andel til forskning innenfor hjernesvulstfeltet.

I utgangspunktet finnes ingen diagnosespesifikk helbredende kur eller mirakelbehandling for hjernesvulst, sier Hansen, men legger til at det finnes håp takket være midlene som kommer inn i den årvisse innsamlingsaksjonen.

Forskning er nødvendig for å komme til bunns i hjernesvulstmysteriet! Dette er viktig både for de som i dag er syke og de som i fremtiden kommer til å bli rammet av denne altomgripende sykdommen.

Det er en kjensgjerning at uten forskning går man glipp av livsviktig kunnskap innenfor Hjernesvulstforeningens diagnosegruppe, noe som forklarer Hansens sterke oppfordring til medlemmene:

Her skal vi ikke sove i timen. Vi i Hjernesvulstforeningen skal og må bidra inn mot vår moderorganisasjon, for uten forskning får man intet fremskritt i kampen mot kreft.

Mange rammes av hjernesvulst

Blant barn og unge i aldersgruppen 0 til 19 år er hjernesvulst i dag den vanligste kreftformen. Tar man alle rammede under ett, regner man med at det er rundt 10 000 personer som lever med diagnosen her til lands. Takket være ny teknologi diagnostiseres en rekke nye tilfeller noe som igjen medfører at man kommer under behandling tidligere enn det man gjorde bare for noen år siden. I overkant av 1000 nydiagnostiseringer innenfor CNS (sentralnervesystemet) finner sted på årlig basis her i Norge.

Til tross for felles gruppering er det innenfor vår diagnosegruppe ingen som får nøyaktig den samme kreftsvulsten. En behandling som gjør underverker hos noen, kan dessverre ha svak effekt hos andre, påpeker Trond Espen Hansen. De siste årene har forskningen vist at de forskjellige svulsttypene ikke er så like som de i utgangspunktet kan se ut som. Innenfor hjernesvulstdiagnosegruppen betyr dette at man ikke kan arbeide med bakgrunn i «one size fits all», men da heller må tilpasse behandlingen til den enkelte pasients behov. Det endelige målet er at alle skal få den behandlingen de responderer best på. I så måte er forskningsmidlene fra Krafttak mot kreft et fantastisk til bidrag inn mot denne forskningen!

Gi noe tilbake

Selv har Hansen hatt et stort engasjement for Krafttak mot kreft de siste årene. – Kreftforeningen gjør mye forskjellig for oss som er rammet av Hjernesvulst direkte og indirekte: for forskning på feltet, for pasienter og pårørende og for pasientforeningene som er tilknyttet dem. Det er viktig å gi noe tilbake i form av engasjement, mener han. Hansen legger også vekt på at de fleste på en eller annen måte i dag er berørt av kreftsykdom, enten i form av å selv være syk, ha en i familien eller en bekjent som er rammet.

Derav bør de fleste kunne engasjere seg i denne viktige årlige innsamlingsaksjon.

«Vær på ballen», kjenn din besøkelsestid og utgjør en forskjellen

Vi i Hjernesvulstforeningen har engasjert oss i innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft de siste årene. Jeg oppfordrer alle til å engasjere seg, både pasientforeninger og privatpersoner. Kreftforeningen gjør så mye for så mange, derfor det er viktig å gi noe tilbake, forteller en takknemlig Hansen, som selv har fått oppleve hvordan Kreftforeningen er en positiv faktor i tilværelsen etter at diagnosen rammet. Og et engasjement kan bety så mye på så mange måter, for i tillegg til å støtte og bidra til en god sak, er det spennende å få være med på å utgjøre en forskjell. Ved å engasjere seg, møter man også en mengde nye mennesker. Og sist, men ikke minst:

Engasjementet gir resultater, noe vi Hjernesvulstrammede fikk oppleve til de grader etter innsamlingene i 2014 hvor en stor andel av de innsamlede midler gikk til hjernesvulstforskning, sier Hansen, som kan fortelle at det finnes flere måter å engasjere seg på. Man kan for eksempel være med i arbeidsgrupper som planlegger aksjonen, man kan holde foredrag på de videregående skolene, hvor russen bidrar med mengder av bøssebærere til aksjonen, eller for den saks skyld bidra som frivillig ved Vinterlydarrangementet eller være bøssebærer for en ettermiddag selv.

Mange av pasientforeningene under Kreftforeningen er aktivt med og bidrar. Dette er en aksjon hvor det er selvsagt at også Hjernesvulstforeningen yter sin skjerv. Jeg oppfordrer alle våre medlemmer til å ta aktivt del i Krafttak mot kreft, sier Hjernesvulstforeningens leder, Pål Kjeldsen.

Vil du som medlem i Hjernesvulstforeningen engasjere deg i innsamlingsaksjonen Krafttak mot kreft 2015, gjør du dette enkelt gjennom å kontakte foreningens egen krafttaks-koordinator, Trond Espen Hansen, på mail