Nytt fra regionene

Medlemsmøte lokallag Østlandet

Unni Schultz

styremedlem

Høsten er over oss og vi hadde medlemsmøte i Kreftforeningens hus torsdag 18. september. Tema for kvelden var: Hvordan kan palliative team være en hjelp og støtte til pasienter og pårørende med hjernesvulst?

I en utfordrende tid har man ofte behov for hjelp og støtte. Da kan et palliativt team være en ressurs for deg og din familie. For mange er begrepet palliasjon, eller palliativ behandling ensbetydende med helsepersonell, som kommer inn i livets siste fase og bistår pasienten mot slutten.  Men palliasjon er så mye mer enn det! Et palliativt team – for det er som oftest et team – kan bistå deg som pasient eller pårørende på mange områder mens dere går igjennom tøffe stunder.

Det var onkologisk sykepleier Kathrine Brenne fra Palliativt team på Ahus, som informerte om alle deres tjenester.  

Litt om teamet på Ahus:

Deres mål er å bidra til best mulig livskvalitet for deg og dine pårørende. Palliativt team ønsker å være en støtte for pasient og pårørende, og bidra til å skape en trygg ramme når pasienten er hjemme, på sykehuset eller innlagt på annen institusjon.  Vi kan bidra med lindring av symptomer som for eksempel smerter, kvalme, angst og uro.  Samtale, oppfølgning og veiledning på ulike plan til pasient og pårørende er noe vi har stor erfaring med.  

Teamet tilbyr ekstra støtte til barn og unge som pårørende, og vi gir gjerne veiledning til skoler og barnehager hvis familien ønsker det. Videre kan teamet gi støtte til pasient og pårørende hvis de møter praktiske eller økonomiske utfordringer.  Vi deltar ofte i planleggingen ved utskrivning fra sykehuset og ved tilrettelegging av hverdagen i hjemmet.

Fagpersoner i teamet

I teamet er det ansatt onkologiske sykepleiere, anestesisykepleier, anestesilege, sosionom, fysioterapeut/akupunktør og konsulent. Teamet har også samarbeid med prestetjenesten og ernæringsfysiologer ved sykehuset.

Vi fikk svar på våre spørsmål, vi fikk ny kunnskap – og det er fint å vite at i en vanskelig periode er det hjelp å få. Vi spiste frukt og fikk litt tid til en hyggelig prat.