Seminar

Optimistisk fagseminar om hjernekreft

Dette var tittelen på seminaret som Hjernesvulstforeningen arrangerte,13. februar. Hjernekreft er mer utbredt i Norge og Norden enn verden for øvrig, og dødeligheten er høy. Det er dessuten en kreftform som rammer barn i stor grad og den dystre overlevelsesstatistikken har stått nærmest stille i 40 år.

Trond Jære

Styreleder Pål Oraug ønsket velkommen.

Det har blitt forsket for lite på hjernekreft i disse årene – men nå har fagmiljø samlet seg i Hjernekreftnettverk og det er håp om å få frem nye behandlingsmetoder.

Karl Johan Malmberg.

Med dette bakteppet inviterte Hjernesvulstforeningen til seminaret med mål om å inspirere fagmiljøer og andre engasjerte til ekstra innsats for å finne medisiner og behandling som virker.

Vitensenteret i Kongens gate.

Totalt deltok i overkant av 50 personer på Kreftforeningens Vitensenter i Oslo. Arrangementet ble også streamet og filmet. Filmene er tilgjengelig på vår nettside hjernesvulst.no eller ta kontakt med sekretariatet.

Rolf Bjerkvig, Ole Alexander Opdalshei, Mari Sundli Tveit og Dorota Goplen.

Vi er svært takknemlig for at så mange travle mennesker prioriterte oss denne dagen og disse innledere og debattdeltagerne var med oss:

Tommy Torseth.

  • Mari Sundli Tveit; adm.dir. i Forskningsrådet

  • Ole Alexander Opdalshei; ass. generalsekretær i Kreftforeningen

  • Rolf Bjerkvig; professor ved UiB og i ledelsen for NBTC

  • Karl Johan Malmberg; forskningsleder v/Senter for avansert celleterapi, Radiumhospitalet

  • Dorota Goplen; overlege og forsker ved UiB-Haukeland universitetssykehus

  • Truls Vasvik; helsepolitisk talsperson fra Arbeiderpartiet

  • Hans Inge Myrvold; helsepolitisk talsperson fra Senterpartiet

  • Bård Hoksrud; helsepolitisk talsperson fra Fremskrittspartiet

  • Tommy Torseth; rammet av hjernekreft og styremedlem i HSF

  • Nina Jensen; pådriver, pårørende og styremedlem i HSF

Styreleder i HSF, Pål Oraug, åpnet seminaret og generalsekretær Rolf J. Ledal oppsummerte og avsluttet det hele på en tydelig måte!

Alltid engasjert, Rolf J. Ledal med seminarets siste appell.

I etterkant av seminaret har vi en bra følelse av å ha levert et tydelig budskap om at vi krever økt satsing på forskning og at staten sammen med private aktører må jobbe sammen for å komme videre.

Det er blant annet gjennom etableringen av det norske Hjernesvulstkonsortiet NBTC, lagt et godt grunnlag for den kommende satsingen. Konsortiets visjonen er:

«Ved å forene de ledende forskningsmiljøene i Norge innen basal, translasjonell og klinisk hjernekreftforskning vil vi kunne tilby pasienter med hjernekreft en mer presis, effektiv og persontilpasset behandling»

Tre av våre helsepolitiske talspersoner fra helsekomitéen på Stortinget deltok, Truls Vasvik (Ap), Bård Hoksrud (FrP) og Hans Inge Myrvold (Sp) viste både interesse og engasjement og vi ble enige om at vi sammen skal jobbe for å komme videre i dette viktige arbeidet.

Politisk debatt med Hans Inge Myrvold (Sp), Truls Vasvik (Ap), Nina Jensen (Hjernesvulstforeningen), Bård Hoksrud (FrP) og Guri Størvold (debattleder).

Det er helt avgjørende med en god tverrpolitisk dialog med de viktigste beslutningstagerne hvis vi skal nå våre mål.

Påvirkningsarbeid og et slikt fagseminar er forankret i våre vedtekter § 3:

«… arbeide opp mot politiske myndigheter og andre beslutningstagere for økt relevant forskning, bedre rehabiliteringsmuligheter og for økt fokus på rettigheter og omsorg for pasienter og deres pårørende».

Fagseminaret har gitt oss ny energi på dette og vi skal fortsette vårt påtrykk. Seminar er et viktig skritt for økt forståelse og vi vil følge opp den gode dialogen med viktige beslutningstagere som deltok på fagseminaret.

Vi takker alle innledere og debattdeltagere fra første klasse som stilte opp for oss og gjorde seminaret vellykket!

Vi takker og sier på gjensyn til stortingspolitikerne. Nina Jensen med flere fra Hjernesvulstforeningen vil jobbe på videre!