Leder

Generalsekretæren har ordet

Rolf J. Ledal

Illustrasjon: Colourbox / modifisert

Starten på året har vært preget av fortsatt krig i Ukraina etter Russlands overfall i slutten av februar i fjor, høye mat- og strømpriser, sykepleiermangel og usikkerhet rundt finansieringen av sykehusene i Norge. Dette er ikke saker som vi kan gjøre så mye med, men vi har en klar henstilling til de politiske myndigheter om å sikre tilstrekkelige bevilgninger til sykehusene slik at pasientene får sine behandlinger. Mangel på sykepleiere og annet helsepersonell er noe som er behørig adressert i Helsepersonellkommisjonens rapport, og vil nok bli gjenstand for videre oppfølging av myndighetene. Der er det å anføre at den praksisen som vi ser med at flere leger og sykepleiere velger å si opp sine faste stillinger for så heller å være vikarer som leies inn til en langt høyere kostnad enn faste ansatte, er sterkt beklagelig og bidrar til å øke kostnadene ved pasientbehandlingen.

Vi har også registrert at Pakkeforløp hjem for kreftpasienter ikke er kommet i bruk i løpet av året som har gått. Vi får meldinger om pasienter og pårørende som står alene, og hvor det er store menneskelige belastninger som helse- og omsorgstjenestene på alle nivåer ikke klarer å hjelpe til med å redusere. Vi kan ikke som en pasient- og brukerorganisasjon akseptere at ikke pasienter og pårørende følges opp på en god måte. Her må både sykehus og kommuner begynne å gjøre en god nok jobb. Koronapandemien er ikke lenger noe som setter alt annet på vent. Kreft og nevrologisk sykdom tar ikke pause under koronapandemier eller annet.

Et av de mest delte innleggene på Facebook de siste ukene var en kones desperate bønn om hjelp. Vi trykker også i denne utgaven en personlig historie fra en pårørende til en mann med lungekreft og spredning til hjernen. De som ikke lar seg påvirke av slike historier og gjør sitt beste for å hjelpe, kan ikke jobbe med pasienter og pårørende. Kan man ikke kurere, skal man i hvert fall lindre best mulig. Glemme er ikke en del av helsevesenets oppgave. Har ikke de ansvarlige gode nok systemer til å følge opp pasienter og pårørende, så må de ansette eventuelt omdisponere ansatte til å sørge for at folk blir fulgt opp.