Inspirasjon

Matkultur og måltidsglede som døråpner?

Stolthet over matkultur, og fellesskapet som skapes rundt et bord, kan være en døråpner for å nå ut til og samle folk på tvers av nasjoner og kulturer. Kanskje en samling over maten også kan bidra til å løfte fram det arbeidet lokalforeningen driver, overfor andre som gjerne skulle fått del i det fellesskapet en pasientforening kan tilby?

Mona Bjelland

Spesialrådgiver klinisk ernæring, Kreftforeningen

Dugnad defineres som frivillig, ubetalt arbeid som blir gjort i fellesskap. Ordet kommer fra norrønt dugnaðr, som betyr «hjelp, støtte» eller «dyd, god egenskap». Dugnad er et ord som ikke så lett lar seg oversette til andre språk, men helt særnorsk er det ikke. Hva har så dugnad med matkultur og måltidsglede å gjøre? I første runde handler det om kommunikasjon. Da sønnens idrettslag skulle selge sokker, lurte kameraten hans – med foreldre fra Sør-Asia – på hvorfor de måtte det. Da begrepet dugnad ble forklart, med løfte om ny drakt som resultat, var motivasjonen på plass.

Faren hans fikk følge av en annen forelder på første vakt i idrettshallen, som ble bemannet via foreldredugnad. Andre eksempler kunne vært foreldremøter og skoleavslutninger – «fenomener» som ikke nødvendigvis er like vanlige i andre land som i Norge. Det arrangementet som samlet flest foreldre i de årene jeg hadde barn i grunnskolen, var da det ble sendt ut invitasjon til et felles måltid, hvor vi sammen skulle lage buffet med mat som representerte landet eller en del av Norge som familien hadde tilknytning til. Det ble en flott kveld med anledning til å smake på nye retter og ta praten over maten.

Dette er opplevelser jeg har kommet tilbake til mange ganger i årene etter. De lærte meg at dugnadsbegrepet ikke er intuitivt, og at stolthet over matkultur og fellesskapet som skapes rundt et bord kan være en døråpner for å nå ut til og samle på tvers av nasjoner og kulturer. I Kreftforeningen fikk vi bekreftet dette i mai da vi inviterte til mat- og måltidsglede i Vitensenteret, med et felles måltid og informasjon om kreft og kosthold på menyen. Sjelden har så mange nasjonaliteter vært samlet der.

Programmet var relativt enkelt: spise sammen, etterfulgt av en sofaprat med Andleeb og Khadra, og deretter Line og Joanna. Innimellom viste vi matlagingsfilmer med inspirasjon til gode matvaner. Grunnen til at disse fire var med i sofaprat skyldes at Vardesenteret ved Radiumhospitalet og Kreftforeningen har laget matlagingsfilmer med inspirasjon fra det somaliske og pakistanske kjøkken. Andleeb og Khadra har tatt utgangspunkt i retter de har lært av sine (sviger)mødre og gjort dem litt sunnere i samarbeid med Line (matfaglig ansvarlig) og Joanna (klinisk ernæringsfysiolog).

Mat skaper kontakt

Filmene er i norsk versjon, og i voicet versjon på somalisk og urdu – omtrent slik Knut Risan gjør det i

Tre nøtter til Askepott. Målet med filmene er å skape inspirasjon til å prøve nye smaker og retter, og den primære målgruppen er kreftpasienter og deres pårørende. Se gjerne filmene ved å skrive inn følgende kortlenke i din nettleser: kreftforeningen.no/food. Oppskriftene er tilgjengelige via denne kortlenken: kreftforeningen.no/vardesenteret/oppskrifter/

Kanskje kan mat og inspirasjon med utgangspunkt i disse filmene være en døråpner og en anledning til å sette matkultur og måltidsglede på møte-menyen? Praten går ofte lettere når vi samtidig kan dele et måltid, og det kan være med på å skape gode rammer for erfaringsdeling og informasjonsflyt. På Vardesenter og temakafeer har Kreftforeningen brukt bl.a. følgende opplegg når det inviteres til praten over maten:

En quiz, som ikke trenger å være spesielt avansert, for å «bryte isen» og komme i gang med praten. Temaet kan være matrelatert og/eller flerkulturelt, men trenger ikke være det. Del gjerne deltakerne i grupper.

Smaksprøver, hvor en smaksvinner skal kåres. Det kan være alt fra gulrøtter med ulike typer dipp til hvilken type smakstilsetning som passer best til tomater; et lett dryss av salt, pepper eller oregano?

Servering av en enkel rett, eksempelvis suppe. Når maten serveres etter to aktiviteter som quiz og smaksprøve, er erfaringen at praten over maten går lett.

Krydre det hele med en film eller to med inspirasjon fra det somaliske eller pakistanske kjøkken.

Om mulig er samarbeid med en aktør som allerede har flerkulturelle møtepunkt, en fordel, eksempelvis lokallag i Røde Kors eller Norske Kvinners Sanitetsforening.

Gode ønsker for praten over maten!

Illustrasjonsfoto: Colourbox