Leder

Gode ønsker!

Lars Bestum

Styreleder

Hjernesvulstforeningen

 

 

Når jeg skriver dette sitter jeg på en kafé i Oslo, noe det er svært sjelden jeg har tid til å gjøre. Jeg kikker ut på folk som haster til jobb i sluddet utenfor. Selv sitter jeg med en glovarm kaffe og skriver innledningen til årets siste Hjerne det! For å stenge omverdenen ute for en liten stund, har jeg satt på litt musikk og akkurat nå er det Coldplay som spiller sin fantastiske sang «Fix You». Det er en sterk tekst og gir i hvert fall meg en viss gjenkjennelse i egenopplevd sykdomshistorie. Chris Martin i Coldplay starter sangen med:

«When you try your best, but you don't succeed

When you get what you want but not what you need

When you feel so tired, but you can't sleep

Stuck in reverse»

Når jeg igjen kikkerut, tenker jeg på dagslyset som har blitt kortere og kortere, og at adventstiden har kommet og kompensert med julelys og glede – og snart snur sola igjen. Selv om er jeg glad i vinteren og har fått testet skiene noen ganger, så ser jeg fram mot lysere tider. Hjemme har vi sånn passe senkede skuldre inn mot jul – julegavene er nesten i boks, vi rakk barnas julekalender med en hårs-bredd og vi har klart å presse inn noen sosiale pusterom i førjulstiden. En ting som gjenstår er å se den nye filmen «Håp» som Maria Sødahl nettopp har kommet med. Jeg har hørt at den er sterk, fin, trist og god – kanskje nettopp det en filmopplevelse i desember skal gi – en sterk blanding av følelser og masse ettertanke.

Fjerde februar neste år er Verdens kreftdag. Litt senere i dag skal jeg være med på et planleggingsmøte i Kreftforeningen for å diskutere hva vi kan gjøre ut av denne dagen – det blir spennede. Like i etterkant av kreftdagen kommer i mars Kreftforeningens store innsamlingsaksjon «Krafttak mot Kreft» der elever ved videregående skoler i hele landet går med bøsser for å samle inn penger.

De gjør en helt fantastisk innsats og samlet i 2019 inn over 40 millioner kroner som skal gå til forskning på kreftformer med lav overlevelse. I 2020 har Kreftforeningen besluttet å ha samme fokus og forene satsingen på en gruppe kreftformer som vi også er en del av. Jeg var heldig og fikk treffe mange av ungdommene forrige vinter. Kreft rammer alle på den ene eller andre måten og den oppvoksende generasjon er med og tar ansvar.

I denne utgaven av Hjerne det! kan du lese om persontilpasset medisin, hvilke muligheter det gir og hvilke utfordringer som ligger i dagens godkjenningsregime for nye medisiner og behandlingsmetoder. Også neste år vil vi være engasjert i hvordan nye behandlinger skal godkjennes for å kunne tilbys oss som trenger det. Vi har lenge hørt om både Optune sin hjernehjelm, og norske Vaccibody sin kreftvaksine, men det er dessverre sirup i systemet til tross for Bent Høies ambisjoner om bedre behandlingstilbud.

Nå ebber Coldplays sang ut, og jeg runder av med å bringe  videre hans ønske til alle om å «Fix you».

Til slutt vil jeg ønske alle en god julefeiring, og husk at den beste gaven du kan gi er å rekke ut en hånd til noen som trenger det.

God vinter, God jul og Godt nytt år!

Illustrasjon: Colourbox