Nytt om forskning

Norske forskere fant bakdøren til hjernen

En gruppe norske forskere som inkluderer Kyrre Emblem som også holdt foredrag på vår fagdag, har lyktes med å finne en vei forbi blod-hjernebarrieren.

Forskergruppen har jobbet med å se hvordan spinalvæsken i ryggmargskanalen kommuniserer med hjernen hos mennesker. Det har vært gjort noen funn innenfor dyreforsøk i denne retningen tidligere, men de har vært omdiskuterte. Nå har altså de norske forskerne fulgt pasienter med MR-undersøkelser over tid, for å se hvordan sporstoff som de har injisert i ryggmargskanalen sprer seg til hjernen hos mennesker. MR-undersøkelsen har vært utført etter standardiserte tider, helt opp til fire uker etter injisering, og det viser seg altså at de kan se sporstoffet i alle deler av hjernen.

Blod-hjernebarrieren er et kraftig forsvarsverk fra naturens side, og beskytter hjernen fra infeksjoner og uvelkomne mikroorganismer, samtidig som den også sørger for at det er vanskelig å få medisiner fra blodbanene til f.eks. hjernesvulster. Nå har man altså avslørt en «åpen bakdør» som man kan bruke til å sørge for at medisiner kan leveres direkte i hjernen, uten å åpne kraniet og hjernehinnen.

Hjernesvulstforeningen ser frem til at den nye kunnskapen tas i bruk i forbedrede behandlingsprotokoller for hjernesvulst, og gir forskergruppen honnør for sitt banebrytende arbeid!