Jus

Rettigheter som ung ufør

Dersom du blir ufør før du fyller 26 år, kan du ha krav på rettigheter som ung ufør.

Ingrid Hunderi

Advokat, Advokatfirmaet Legalis AS

ingrid.hunderi@legalis.no

22 40 23 33

JUS

Advokatfirmaet Legalis AS yter kvalifisert juridisk bistand til pasienter og pårørende på alle relevante rettsområder, blant annet overfor forsikringsselskaper, NAV og Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). Firmaet har en rammeavtale med Hjernesvulstforeningen, som sikrer medlemmet en gunstig pris på advokattjenester.

Disse rettighetene gis både til de som mottar arbeidsavklaringspenger og de som mottar uføretrygd fra NAV. Reglene om rettigheter som ung ufør er beregningsregler, det vil si at arbeidsavklaringspengene eller uføretrygden beregnes etter høyere satser enn for de som mottar ytelsene etter de vanlige reglene.

Folketrygdloven stiller krav til at arbeidsevnen er nedsatt på grunn av en alvorlig og varig sykdom eller skade som er klart dokumentert. Arbeidsevnen må være nedsatt med minst halvparten.

For arbeidsavklaringspenger gjelder folketrygdloven § 11-21. For dem som mottar uføretrygd gjelder § 12-13 tredje ledd, men vilkårene knyttet til ung ufør er de samme i de to bestemmelsene.

Selv om du har arbeidet mer enn 50 prosent etter fylte 26 år, kan du i visse tilfeller ha krav på rettigheter som ung ufør. Dette følger av folketrygdloven § 11-21 andre setning og § 12-13 tredje ledd andre setning.

Årsaken til denne regelen er at du skal kunne forsøke deg i arbeid uten å miste rettigheter som ung ufør dersom arbeidsforsøket viser at du ikke klarer å stå i en 50 prosent jobb over tid. Kravet om ung ufør må fremsettes før du er fylt 36 år.

Det er et strengt dokumentasjonskrav for å innvilges rettigheter som ung ufør. Det er derfor viktig å innhente all relevant medisinsk dokumentasjon fra før du fylte 26 år.

Det stilles også krav til at sykdommen og skaden er alvorlig og varig. Dette beror på en konkret vurdering. Praksis viser at det i den konkrete vurderingen skal legges vekt på sykdommens konsekvenser for funksjonsevnen.

Hjernesvulstpasienter kan oppleve følgetilstander etter operasjon. Det avgjørende da er om funksjonsnedsettelsen er en klart dokumentert følge av grunnsykdommen hjernesvulst, se eksempelvis TRR-2009-543. NAV Klageinstans hadde her lagt til grunn at det var følgetilstanden isolert sett som skulle vurderes opp mot alvorlighetskravet. Dette var ikke retten enig i. Trygderetten viste til at hele sykdomsforløpet var relevant for vurderingen. Det avgjørende var altså om hjernesvulsten og følgetilstanden samlet sett hadde ført til en nedsatt funksjonsevne som oppfylte alvorlighetskravet.

I nevnte kjennelse konkluderte retten med at alvorlighetskravet var oppfylt. Den medisinske dokumentasjonen viste at det var hjernesvulsten som var årsaken til at kvinnen ikke hadde klart å stå i inntektsgivende arbeid og hun fikk rettigheter som ung ufør.

I TRR-2015-3812 kom retten til at vilkårene for rettigheter som ung ufør ikke var oppfylt. På tross av at den ankende part hadde blitt operert for hjernesvulst som 17-åring, viste hans funksjonsnivå at tilstanden ikke var til-strekkelig alvorlig til at han ble innvilget rettigheter som ung ufør. Funksjonsnedsettelsen var ustø gange, redusert sidesyn og muligens noe nedsatt syn. Han hadde fullført en fireårig høyere utdannelse før han fylte 26 år, og retten fant det ikke sannsynliggjort at arbeidsevnen var nedsatt med minst halvparten på grunn av alvorlig og varig sykdom.

Dersom du har fått beregnet arbeidsavklaringspengene etter reglene for unge uføre, kan du likevel risikere at du får avslag på å få beregnet uføretrygden etter reglene for unge uføre. Dette mener vi er en uheldig og vilkårlig praksis hos NAV.

Hvis du har fått avslag fra NAV på rettigheter som ung ufør, kan du ta kontakt med Advokatfirmaet Legalis AS. Vi kan bistå deg i en klagesak overfor NAV. Vår avdeling for personskade og trygd har hatt mange slike saker, og vet derfor hva som er viktig å fokusere på i en klagesak. Regelverket og praksisen er komplisert, og det kan derfor være nyttig med juridisk bistand. Vi vil innhente dokumentasjonen hos NAV og vurdere om det kan være grunnlag for å innhente ytterligere dokumentasjon for å få belyst saken best mulig. I mange tilfeller er vi i kontakt med fastlegen eller andre behandlere for å avklare om det finnes dokumentasjon som ikke tidligere er fremlagt i saken.

Som medlem av Hjernesvulstforeningen får du advokatbistand til sterkt rabatterte priser. Du kan også ha krav på fri rettshjelp dersom du er under nærmere bestemte inntekts- og formuesgrenser. Endelig vil du få dekket rimelige og nødvendige utgifter til advokat dersom NAV omgjør sitt avslag.

Dersom du har spørsmål knyttet til rettigheter som ung ufør uten at du har fått et avslag fra NAV, kan du også ta kontakt for en gratis samtale med oss.