Nytt om forskning

Østerrikske forskere har laget mini-hjerner til forskningsbruk

Illustrasjonsfoto: Colourbox

På grunn av kompleksiteten i cellene har hjernesvulster vært vanskelig å studere i dyreforsøk. Glioblastom, den mest aggressive formen for ondartet hjernesvulst er spesielt vanskelig å behandle siden den er hurtigvoksende og sprer seg raskt.

For å studere sykdommer og utvikle nye behandlingsmetoder i laboratoriet, har man lykkes i å utvikle flere forskjellige miniatyrorganer, kalt organoider, som kan dyrkes utenfor kroppen. Forskerne ved det molekylærbiologiske instituttet ved Østerrikes vitenskapsakademi har lykkes i å lage minihjerner som nå kan brukes til å modellere hjernesvulster som glioblastom.

Disse mini-hjernene inneholder forskjellige celletyper som man finner i menneskehjernen og muliggjør nå at forskerne kan bruke disse organoidene til å gjenskape dannelse og vekst av hjernesvulster, som igjen kan brukes til å sammenligne effekten av forskjellige behandlingsmåter. Slik preklinisk utprøving kan nå utføres under kontrollerte former i laboratoriet, og gi enda bedre og tryggere behandling av pasienter i neste omgang.