Økonomi

Lev lurt!

Rolf J. Ledal

Noe av det som er krevende med å ha nedsatt kognisjon på grunn av hjernesvulst eller annet, er at det kan være vanskelig å orientere seg i en jungel av informasjon og tilbud.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Bare det å skulle huske alt man skal spørre legen om eller huske på å si, kan være en nesten uoverkommelig oppgave. Hjernesvulstforeningen får fra tid til annen spørsmål om det finnes noen huskelister; en slags hjernesvulstmanual som gjør det enklere å mestre sykdommen hadde vært bra for 0mange.

Vi tar derfor konsekvensen av dette, og utvider tilbudet som i dag gis til å omfatte tips og triks om dette og hint, og vil i tiden fremover med jevne mellomrom lage og legge ut enkle huskelister eller tips på www.hjernesvulst.no. Noe vil også bli publisert her i bladet, det er mange spørsmål som går igjen i vår kontakt med medlemmene.

Lev lurt – velg rett strømavtale!

Mange har kanskje lagt merke til at det har vært skrevet en del i media om økte strømregninger og usikkerhet rundt innføringen av automatiske strømmålere. Noen er redde for at strålingen fra denne skal gjøre dem syke, andre mener at den måler feil og at strømregningen har blitt mye høyere enn før. Personlig, så er jeg ikke blant de mest el-overfølsomme og har sånn noen noenlunde innsikt i familiens strømforbruk, så jeg har ingen problemer med at jeg nå slipper å lese av måleren hver måned. Det er faktisk lettere for meg nå som jeg slipper å gå rundt og huske på at dette må gjøres.

Det å velge rett strømavtale er ikke så enkelt som man skulle tro. Med Forbrukerrådets oversikt over strømpriser og det ene supertilbudet etter det andre, hvor du lokkes med store rabatter for å skifte leverandør. Noen organisasjoner har også medlemstilbud som kan være svært forlokkende. Min personlige erfaring er at det er aldri noen som gir bort noe, ei heller gratis strøm; kraftselskapene tjener inn sine rabatter på en eller annen måte.

Jeg har sett på muligheten for å få i stand en medlemsavtale for Hjernesvulstforeningens medlemmer, og har kommet frem til at det er ingen avtaler å vise til i markedet som jeg med hånden på hjertet kan anbefale medlemmene. Små og store aktører i markedet har et utall avtaler som det er nærmest umulig å sammenligne. Det ligger skjulte kostnader og ofte tomme garantier bakt inn i tilbudene, og totalsummen for en topp 5-garanti kan være mer enn tusen kroner høyere enn en webspot-avtale. Strømavtalen som topp 5-garantien viser til kan også være så dårlig at det er de færreste som bruker den og kraftselskapene bruker lite tid på å holde en slik avtale god.

Skjulte kostnader

Noen strømselskaper har kjekke «kalkulatorer» som hjelper deg til å velge rett avtale. Noen av disse er så dårlige at de regner ut en gjennomsnittspris, basert på et jevnt forbruk gjennom året av strøm. Når du legger inn tallene dine i en slik, så ser det bra ut. Dessverre er det slik at det er kaldere og mørkere på vinteren enn på sommeren. Når regningen kommer i en vintermåned, så er den kanskje dobbelt så stor som «kalkulatoren» viste. Da hjelper det lite med en engangsrabatt på f.eks. kr 200,–.

Jeg har et råd å komme med, finn frem til et selskap som selv lager og selger elektrisk kraft. Velg den avtalen som gir deg spotpris med minst mulig påslag. Jeg har en avtale med min lokale kraftleverandør Hafslund som gir meg spotpris uten påslag, men med en månedlig avgift på kr 9,90. For å få denne avtalen må jeg inngå avtale om elektronisk fakturering og avtalegiro med Hafslund. I forhold til andre tilbud jeg har fått fra selgere og gjennom andre organisasjoner som jeg er medlem av, så sparer jeg mer enn en tusenlapp i året. Hvis kraftmarkedet holder seg noenlunde stabilt som det har gjort de siste årene, regner jeg med å spare minst kr 1500,– i forhold til et medlemstilbud med topp 5-garanti som jeg fikk for ikke så lenge siden.

Finn frem til en strømavtale som ikke gir deg store påslag, skjulte kostnader og uoversiktlig prising. Lev lurt med billigere strøm!