Transport

Epilepsi og førerkort

En bilfører som får epileptisk anfall utsetter seg selv og andre for fare. Derfor har førerkortforskriften bestemmelser om epilepsi og andre «anfallsvis opptredende hjernefunksjonsforstyrrelser». Det er bevissthetsforstyrrelsen, ikke diagnosen, som er avgjørende.

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Førerkortforskriften krever at det går en viss tid fra siste anfall til du kan kjøre. Denne observasjonstiden er forskjellig for ulike førerkortklasser. De vanligste førerkortklassene som gir rett til å kjøre moped, motorsykkel, snøscooter, traktor eller personbil (A-B-M-S-T), har krav om ett års anfallsfrihet. For de tyngre førerkortklassene er kravene mye strengere, 10 års anfallsfrihet og 10 år uten epilepsimedikamenter.

Legen har lovbestemt plikt til å melde fra til fylkesmannen om anfall. Fylkesmannen melder videre til politiet, som inndrar førerkortet. Saksbehandlingen kan ta tid, men kjøring er ulovlig fra meldingen er gitt, uansett om politiet «somler» med å inndra førerkortet. Husk at risikoen for nytt anfall er størst den første tiden etter anfallet. Noen leger vil i spesielle tilfeller la være å sende melding, og bare advare deg muntlig. En slik advarsel gjør førerkortet ditt ugyldig, selv om det ikke er inndratt. Førerkortinnehaver har dessuten selv plikt til å levere inn førerkortet etter anfall.

Politiet kan ikke tilbakelevere førerkort uten at fylkesmannen har gitt dispensasjon. Det har derfor liten hensikt å klage på politiets inndragningsvedtak. Dersom du og din lege mener det er forsvarlig å kjøre på tross av anfallet, bør du heller søke fylkesmannen om dispensasjon. Får du dispensasjon, er det en formsak å få tilbake førerkortet hos politiet.

Etter at du har vært anfallsfri i observasjonstiden kan du få tilbake førerkortet ved å levere helseattest til politiet. Saken behøver som regel ikke å gå via fylkesmannen dersom helseattesten er fullstendig og korrekt utfylt. Helseattesten må være utfylt av, eller ha påtegning fra, nevrolog. Dersom helseattesten viser at du har vært anfallsfri i observasjonstiden (og fyller de andre helsekravene), kan politiet levere tilbake førerkortet. Førerkortet vil ofte bli gitt med tidsbegrensning og på visse vilkår, f.eks. at du tar medisiner som foreskrevet, går til kontroller eller er avholdende fra alkohol (dersom alkohol utløser anfall hos deg). Etter fem års anfallsfrihet kan man varig førerkort for førerkortklassene, A, B, S, M og T.

Hvis du ønsker å kjøre før observasjonstiden er ute, må du ha dispensasjon fra førerkortforskriften. Spør legen din om han eller hun mener det er forsvarlig at du kjører. Hvis legen mener det er risikofylt å kjøre, er det nesten alltid bortkastet å søke dispensasjon. Gjør det klart for legen hvilke førerkortklasser du trenger. Søknad om dispensasjon sendes til fylkesmannen. Det er du selv, ikke legen, som må søke. Søknaden skrives som et vanlig brev. Du kan gjerne la noen hjelpe deg, men du må undertegne selv. Det er nesten alltid medisinske, ikke juridiske, forhold som avgjør. Advokathjelp er sjelden nødvendig. Søknaden må klargjøre hvilke(n) førerkortklasse(r) du ønsker, og hvorfor. Det er en fordel om du kan dokumentere behovet, f.eks. med attest fra arbeidsgiver eller liknende. En grundig attest fra den nevrologen som kjenner deg, må også sendes inn. Attesten må angi tidspunkt for siste anfall, type anfall, evt. omstendighetene omkring, resultat av evt. spesialundersøkelser som EEG, cerebral CT/MR, antatt årsak, vurdering av faren for nye anfall og evt. behov for og etterlevelse av anfallsforebyggende behandling.

Legen hjelper deg best ved å gi en saklig, faglig uttalelse om risikoen for nye anfall. Det er likevel ikke nevrologen som avgjør om du skal få dispensasjon. Fylkesmannen bruker søknaden og attesten(e) for å vurdere om ditt behov for førerkort står i forhold til risikoen for nye anfall. Hvis fylkesmannen gir dispensasjon, er det en formsak å få førerkortet tilbake fra politiet. Det må ofte produseres et nytt ved trafikkstasjonen. Ny førerprøve er sjelden nødvendig. Risikoen for anfall avtar med tiden. Muligheten for å få dispensasjon er derfor ofte best om du ikke søker for tidlig. På den annen side er det ofte bortkastet arbeid å søke når det bare er noen få måneder igjen av observasjonstiden.

Hvis du får avslag på dispensasjonssøknaden hos fylkesmannen, kan du klage. Klagen sendes til fylkesmannen, som vurderer saken en gang til. Klagen har best sjanser til å føre frem dersom du begrunner behovet for førerkort, og hvis din lege kan legge frem nye medisinske opplysninger som tilsier en annerledes vurdering. Hvis du mener fylkesmannen har oversett noe, eller har gjort viktige feilvurderinger, bør du skrive det i klagen. Dersom fylkesmannen ikke vil omgjøre vedtaket, går saken direkte videre til Helsedirektoratet. Direktoratets avgjørelse er endelig.

Det er vanskelig å få dispensasjon fra kravet om ett års anfallsfrihet dersom du har epilepsi. Det må være spesielle medisinske forhold som gjør at legen kan begrunne at du har lav risiko for nye anfall. Hvis du ikke får klar anbefaling om det av legen, er det oftest ikke vits å søke. Hvis du får dispensasjon, må du regne med å undertegne en erklæring om at du godtar visse vilkår. I regelverket åpnes det for å søke dispensasjon i spesielle tilfeller:

  • Ved et første, enkeltstående, uprovosert anfall kan man få førerkortet tilbake etter seks måneder. Unnskyldelig bortfall av medikamentell anfallsbeskyttelse – For eksempel ved forsøk på seponering av medisin, men hvor medisin er påbegynt igjen. Gjelder ikke egenseponering. Kan få dispensasjon etter tre måneders anfallsfrihet.

  • Fremprovosert, enkeltstående anfall – Ved kjent, ekstraordinær faktor som ikke vil oppstå under kjøring, for eksempel alkoholkonsum, kan man få førerkortet tilbake så snart årsaken er kjent, og man vet at det ikke vil oppstå ved kjøring.

  • Anfall som kun har opptrådt under søvn – Når mønstret er bekreftet over ett år. Krever grundig nevrologisk vurdering og klar tilrådning.

  • Anfall som aldri har påvirket bevissthet eller kjøreevne – Gjelder kun ved spesielle anfallstyper hvor det er bevist at bevisstheten aldri er svekket under anfallet. Anfallsmønstret må være stabilt i ett år.

For å få dispensasjon kreves grundig vurdering fra spesielt kompetent nevrolog. Du kan ikke regne med dispensasjon for tyngre førerkortklasser, heller ikke for fornyelse. Hvis du må ha spesialkjøretøy pga. bevegelseshemning, og dette er registrert som minibuss, kan du regne med dispensasjon for ditt eget kjøretøy som om det hadde vært personbil. Ved fremprovosert, enkeltstående anfall hvor årsaken er en kjent, ekstraordinær faktor som ikke vil oppstå under kjøring, for eksempel alkoholkonsum, kan man få søke om dispensasjon etter ett år. Det er en forutsetning at man vet at det ikke vil kunne oppstå ved kjøring. Personer som hadde førerkort til klasse C1/C før forbudet mot bruk av antiepileptika for førere av disse klassene, trådde i kraft (juli 2010), kan søke om dispensasjon ved fornyelse av førerkortet. Da er det særlig viktig å vise til behovet for fortsatt førerkort i disse klassene, for eksempel attest fra arbeidsgiver.

Det er også en del situasjoner som regelverket tydelig peker på at ikke skal gis dispensasjon for. Det skal blant annet ikke gis dispensasjon ved holdepunkter for slurv med medikamentinntaket. Det gis heller ikke dispensasjon for anfall med «innledende varsler»/«aura», siden bevisstheten er svekket selv under «auraen». At anfall blir utløst av lysflimmer eller hyperventilering er heller ikke grunnlag for dispensasjon, da dette fort kan forekomme under kjøring. At man ved undersøkelse har hatt normal standard EEG eller normal CT/ MR av hjernen utelukker heller ikke nye anfall. Påbegynt antiepileptisk behandling eller epilepsikirurgi er heller ingen garanti mot nye anfall.

Kilde: Norsk Epilepsiforbund