Nytt fra regionene

Nytt fra Nord-Norge

Eli Solheim

En gang i året arrangeres Bakgårdsmarkedet i Harstad, i år var det lagt til 20.08.16. Været var som bestilt, strålende sol og varmt. En av årets varmeste dager. For å komme seg fra Tromsø til Harstad, må man like å stå tidlig opp, før bussene begynner å gå. Så det var taxi til kaia og hurtigbåten går presis kl.07.00. Reisa var behagelig, varm kaffe, mat og aviser kjøper man i kafeen ombord. På den lange turen, 3 timer kan man også sove i setene hvis det ikke er for mye folk. Lørdagsruta er godt besøkt, fordi Troms fylke sponser billetter til barnefamiliene til Grottebadet i Harstad, så da reiser familier fra både Tromsø, Finnsnes og de andre anløpsstedene mellom Tromsø og Harstad.

Byen sydet denne lørdagen, det var boder, åpne markeder med mat og drikke, kafeer, treningsstudio ute i gata, salg av all verdens du ikke visste at du har bruk for, tusenvis av mennesker som elsker denne dagen. Dette er årets dag i Harstad og her var også Hjernesvulstforeningen til stede. Vi hadde stand sammen med flere andre interesseforeninger og var godt plassert i gatene. Jeg hadde i forkant sendt mail til noen av Hjernesvulstforeningens medlemmer i området, men jeg traff ingen av de igjen. Når jeg gikk rundt i folkehavet, var det bare vennlighet og interesse for Hjernesvulstforeningen fra de jeg tok kontakt med og delte ut brosjyrer til. Jeg sitter igjen med en herlig følelse av at Hjernesvulstforeningen har en verdi i møte med de som er rammet og deres pårørende. Jeg traff dessverre også rammede og pårørende som ikke ante om denne foreningens eksistens. Akkurat det må vi gjøre noe med.

Jeg har i etterkant snakket med en sykepleier i nevrokirurgisk avd i UNN, som formidler at de treffer disse pasientene og deres pårørende noen få dager og så skrives de ut og hjem. Hva venter dem da, hvordan har pårørende det, trenger de hjelp til bearbeiding, for mange er det et sjokk å få diagnose og mange vet ikke hva de skal etterspørre. Så personalet må formidle at det er hjelp å få og at noen av oss i foreningen er også likepersoner hvis det er behov for å snakke med noen.

Jeg har i etterkant snakket med ansatte i Nevrokirurgisk avd for å få på plass en ordning hvor de eller vi i foreningen kan ha samtaler med pasient og / eller pårørende. Vardesenteret er en fin plass å møtes i.

Avslutning: en aldeles flott dag, krona på verket var at passasjeren som reiste fikk dekket returbilletten til Tromsø, var tilbake i Tromsø kl.18.00.