Rehabilitering

Stavanger universitetssykehus får Vardesenter

Tirsdag 3. september besøkte helseminister Jonas Gahr Støre Stavanger universitetssykehus. Sammen med generalsekretær i Kreftforeningen Anne Lise Ryel og fagdirektør Sverre Uhlving ved Stavanger universitetssykehus, kunne han fortelle at det også blir Vardesenter ved Stavanger universitetssykehus.

Av
Jorunn Valle Nilsen

Spesialrådgiver i Kreftforeningen

Jonas Gahr Støre (i midten) med direktør for Medisinsk divisjon, Svein Skeie, og Tonje Øderud (til høyre) likemann Ingunn Eike og Generalsekretær Anne Lise Ryel (til venstre)

Foto: Svein Lunde, Helse Stavanger HF.

Vardesenterne er etablert av Kreftforeningen i samarbeid med helseforetak rundt om i landet og skal bidra til at pasienter og pårørende får et mer helhetlig kreftomsorgstilbud.

– Mange som får kreft opplever det som å miste fotfestet i livet og at de legger ut på en reise hvor de verken er sikker på reisemål eller framkomstmiddel. Reisebeskrivelsen mangler garantier om at en finner tilbake til start, og forteller ikke om en vil overleve reisen, sa generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen under møtet i Stavanger.

Fra gammelt av har folk bygget varder for at reiser over ukjente fjell og landskap skal bli tryggere.

– En varde gir deg noe å navigere etter- den står frem i tåka og gir et sikkert punkt på kartet. En varde sier at noen har gått her før deg og viser deg veien videre, sa Ryel.

På Vardesenteret kan kreftrammede møte andre i samme situasjon, få informasjon, støtte og veiledning og delta på ulike aktiviteter. Det er allerede etablert Vardesenter ved St. Olavs hospital, Universitetssykehuset i Nord-Norge, Oslo universitetssykehus, Ullevål og Radiumhospitalet og ved Nordlandssykehuset i Bodø – og nå får altså Stavanger et senter. Støre kunne også fortelle at den rødgrønne regjeringen ønsker å videreføre bevilgningen over årets statsbudsjett på 6 millioner til helseforetakene til drift av eksisterende Vardesentre og til nyetableringer. Anne Lise Ryel håper og tror at bevilgningen også vil bli videreført ved skifte av regjering. Bevilgningen over statsbudsjettet er en stor anerkjennelse av det viktige arbeidet som er blitt gjort for å styrke tilbudet til pasienter og pårørende. Det viser en langsiktig tenkning og gir stabile rammer for videre drift.

– Vi har tatt noen skritt framover når det kommer til behandling og overlevelse av kreft. Og i kreftstrategien som vi har lagt fram er et av målene å bedre omsorgen, oppfølgingen og likemannsarbeidet, kunne Støre fortelle. Han har selv besøkt Vardesenteret i Trondheim og synes det er et flott tiltak.

Som ved de andre Vardesenterne, har pasientforeningene i Stavanger gått sammen om å etablere en felles likemannstjeneste som et tilbud på senteret. I påvente av at Vardesenteret ved Stavanger universitetssykehus står ferdig, vil likemannstjenesten være å finne i Kreftforeningens nye distriktskontor i Stavanger sentrum. Likemennene Kari Strøm fra Lymfekreftforeningen og Ingunn Eike fra Gynkreftforeningen var tilstede under helseministerens besøk, og sier de er klare til å sette i gang. Frem til i dag har de ikke hatt en arena for likemannsarbeidet og ser begge frem til at Vardesenteret er på plass. Dette ser vi frem til, konkluderer de med.