Kreftforeningen

God oppslutning om stand på Forskningstorget

Helgen 20.–21. september var det duket for årets Forskningstorg på Universitetsplassen i Oslo.

Av Ruth Ida Andreassen

Rådgiver i Kreftforeningen

På standen til Kreftforeningen kunne man få vite hvordan kreftcellene oppfører seg i hjernen. Fra venstre: Ruth Ida Andreassen fra Kreftforeningen, Ninni Øinæs Simpson fra Hjernesvulstforeningen, og Dr. Einar Vik-Mo fra Oslo Universitetssykehus.

Foto: Pål Kjeldsen.

Kreftforeningen var som vanlig representert med stand, og med seg i år hadde de forskere og nevrokirurger ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet. Hjernesvulstforeningen var også til stede, og dette er første gang Kreftforeningen har hatt med seg en pasientforening på Forskningstorget. Vi fikk gjennom helgen mange og engasjerte besøkende på standen.

Hjernekreft årets tema

Under årets Forskningstorg valgte Kreftforeningen å ha fokus på hjernekreft. Et alvorlig tema, som Kreftforeningen ønsket å spre mer kunnskap og informasjon om. Hjernekreft er en av de mest alvorlige former for kreft. Behandlingen i dag består av operasjon, strålebehandling og cellegift. Vi trenger bedre behandling, så forskning på dette feltet er veldig viktig.

På standen til Kreftforeningen kunne man få vite hvordan kreftcellene oppfører seg i hjernen, og hvordan svulsten unnviker en effektiv behandling. Hvorfor kan man ikke bare ta bort alle kreftcellene? Hvordan kan man bruke celler fra hjernesvulsten for å lage bedre behandling? Det er mange spørsmål til temaet hjernekreft, men engasjerte nevrokirurger kunne gi de besøkende gode svar. Forskere og nevrokirurger Artem Fayzullin og Einar O. Vik-Mo ved Vilhelm Magnus-laboratoriet fra Oslo universitetssykehus var blant noen som var til stede og gjorde en kjempejobb med å fortelle om hjernekirurgi, stamceller og kreftceller.

Innblikk i behandlingen

På standen ønsket Kreftforeningen å gi et innblikk i hvordan etablert behandling og forskning henger sammen med grunnforskning. De besøkende fikk prøve å operere med millimeterpresisjon som en hjernekirurg i mikroskop. Riktignok kun på en tomat eller en mandarin. Dette ble prøvd ut med stor nysgjerrighet og iver av lærevillige skoleelever og andre besøkende.

Lørdag fikk vi besøk av Helseminister Jonas Gahr Støre, som tok seg god tid på standen. Det ble blant annet vist film fra en hjerneoperasjon, og Helseministeren var både nysgjerrig og imponert.