Kreftforeningen

Intervju

– Kreftforeningens rapport om rehabilitering viser at det er store, udekkede behov blant kreftpasienter. Dette sier seksjonssjef i Kreftforeningens seksjon for levekår og rehabilitering, Liv Eli Lundeby.

Liv Eli Lundeby

Seksjonssjef i Kreftforeningens seksjon for levekår og rehabilitering, Liv Eli Lundeby.

– Det er størst udekket behov for bistand til å sette seg inn i hvilke rettigheter man har i forhold til økonomiske ytelser og lignende. Det er også et udekket behov for samtale med en fagperson. Mange rapporterer også om at de har savnet et tilbud om å få snakke med en likemann eller med andre som er i tilsvarende livssituasjon, og en høy andel har ikke fått tilbud om kostholdsveiledning.

– De som har fått et tilbud om rehabilitering er stort sett fornøyd med de rehabiliteringstilbudene de har mottatt fra det offentlige. Samtidig ser vi også at det ligger et forbedringspotensial, i og med at 37 prosent svarer at de tror bedre rehabilitering kunne ført til bedre funksjonsevne.

Målsettingen bak rapporten er ifølge Lundeby å synliggjøre brukernes egne erfaringer:

– Vi ønsket å skrive en rapport som vektla brukernes egne behov og erfaringer knyttet til rehabilitering. Målsetningen er å gi de som har hatt kreft og har hatt behov for rehabilitering, en tydelig stemme inn i diskusjonen om fremtidige rehabiliteringstilbud.

– Sier undersøkelsen oss noe om hvilke tiltak en kan sette i gang for å utbedre eventuelle mangler i rehabiliteringen?

– Vi har klare forventninger om at det offentlige tilbyr flere kreftpasienter rehabiliteringstilbud også der pasientene bor. Mange pasienter er usikre på hvor mye de kan trene, de har spørsmål om ernæring og rettigheter. Her kan kommunene ta et større ansvar.

– Vi vil også jobbe for at det blir utformet nasjonale retningslinjer knyttet til alle kreftdiagnoser, og at disse inkluderer rehabilitering. Vi ønsker at de nasjonale retningslinjene ikke kun skal være rettet mot behandlere, men også være for pasienter. I tillegg vil vi jobbe for at både Frisklivssentraler og LMS har tilbud som også kreftpasienter kan delta på, og at det finnes mestringstilbud på nett for kreftpasienter og pårørende. Behovet for bedre økonomisk veiledning og veiledning om rettigheter må vi ta videre f eks gjennom brukerutvalg i NAV og helseforetak.

I tillegg kan Kreftforeningen og pasientforeningene bidra til at kreftpasienter får dekket de mest etterspurte tilbudene: Psykososial støtte. Pasientforeningenes likemannsarbeid er veldig bra, dessverre er det likevel ikke alle som får et tilbud om en likemann enda. Det offentlige kan bli bedre til å vise til likemannstilbudet. Kreftforeningen kan etablere møteplasser der pasienter og pårørende får møte andre i samme situasjon.

– Hvordan har Kreftforeningen tenkt å arbeide videre med resultatene fra undersøkelsen?

Rapporten gir bedre kunnskap om hvilke rehabiliteringsbehov kreftrammede har, om behovene deres har blitt dekket, hvordan behovene varierer blant pasienter og om pasientene mener det finnes et behov for en plan for sin rehabilitering. Kreftforeningen vil bruke innspillene i vårt politiske påvirkningsarbeid. Vi bruker det i fora der vi diskuterer med fagpersoner, og vi bruker det inn i utvikling av egne tilbud. Det kan også pasientforeningene gjøre.