Medisin

Rydd skapet!

Illustrasjon: Colourbox

I tiden 6.–27. september går kampanjen «Rydd skapet», som har som målsetting å bidra til økt pasientsikkerhet og sikkerhet for andre gjennom å motivere folk til å gå gjennom egne medisiner og hvordan disse oppbevares.

Dessverre er det en del uheldige episoder gjennom året med feil bruk av medisiner og at uvedkommende får tilgang til medisiner som er forskrevet til andre. Helsemyndighetene har derfor gått sammen med legemiddelnæringen og apotekene i denne kampanjen som gir informasjon om oppbevaring, holdbarhet og retur av medisiner. Gjennom bruk av fakta, sjekklister, konkurranser, videoer og inspirasjon fra bilder og blogger ønsker kampanjen å minne om hvor viktig det er, og samtidig enkelt, å holde orden i medisiner.

Oppbevaring av medisiner bør skje i dertil egnet medisinskap slik at barn og andre ikke får tilgang til dine medisiner. Greier vi det, synker risikoen for forveksling av medisiner og for uhell som skyldes at barn finner medisiner og spiser dem. Mengden unødvendig utslipp av legemidler i miljøet går også ned når medisiner returneres til apotek – og ikke kastes i søpla, vasken eller toalettet.

Akkurat det at medisiner havner i naturen er et stort problem. Når vi tar medisiner, er det ikke til å unngå at restene skylles ut av kroppen sammen med urinen og således havner tilbake i naturens kretsløp etter å ha passert renseanlegget. For medisiner som ikke tas av pasienter så er det mulig å hindra at disse ender opp i drikkevann eller i sjømaten vår. Leverer du medisinen som du ikke lenger har behov for til apoteket, så blir medisinen trygt destruert i forbrenningsanlegg og forsvinner ut av kretsløpet på en trygg måte.