Leder

Generalsekretæren har ordet

Rolf J. Ledal

Illustrasjonsfoto: Colourbox

Høsten markerer at noe er forbi, og at vi forbereder oss på noe nytt. De bærene som ikke er plukket eller spist, sørger sammen med blomsterfrøene for at også neste år vil gi oss en sommer med vakre blomster og forhåpentligvis en større avling enn det ble i vår hage, i år.

Stortingsvalget innleder også en ny fireårsperiode i et av verdens beste land å bo i. På de neste sidene kan du lese et åpent brev til våre kjære politikere som skal gi oss rammene for at vi fortsatt skal trone på toppen av listen som sammenligner landene. Det er ingen liten bestilling politikerne har fra oss velgere. Det er mange hensyn som skal ivaretas, og perspektivene er mange og forskjellige. Som pasientforening ligger det for oss å ivareta pasientperspektivet, og ha fremst i våre tanker det som bidrar til et best mulig liv for dem som rammes av hjernesvulst og deres pårørende. Neste gang jeg møter en politiker, mangler det neppe på samtaletema og her har de nåen god anledning til å forberede seg.

Helsetjenestene skal kurere, forlenge og/eller lindre, samtidig som de skal sørge for læring og mestring, habilitering og rehabilitering, og bidra til at relevant forskning foretas. Fra tid til annen ser det som at det er vanskelig å finne en balanse i arbeidet, og at enkelte områder blir nedprioritert. For oss som rammes av alvorlig sykdom og som gjerne har følger av kronisk karakter, er det ønskelig at helsetjenestene innrettes mot resten av livet. «Reddet liv skal også leves!» er et uttrykk som dere sikkert har vært borti før.

Gjennom den tiden som ligger foran oss, gjør naturen seg klar for å møte en vinter. En vinter som sørger for at restene av i år blir gjort om til kompost, som gir næring til neste sesong. Vi setter vår lit til at politikere, byråkrater og helsepersonell gjør sitt ytterste, og sørger for at vi pasienter får den næringen som gjør at vi kan blomstre. Ikke bare til neste år, men også gjennom høsten og vinteren. Får du riktig stell, kan du stråle som en amaryllis på vinteren, selv om du egentlig er en løvetann…