Leder

Generalsekretæren har ordet

Rolf J. Ledal

Edna Marie Nylén: Et godt navn er det beste arvegods (110 cm x 165 cm) . Foto: Randi Christie . Velvillig utlånt fra Norsk Quilteblad . Farge og størrelsesmanipulert.

Skolestart markerer en ny tilværelse for alle, både elever, studenter og pårørende. For den som skal starte på sin utdanning med en ofte usynlig funksjonsnedsettelse som hjernesvulster gir, medfører også skolestart store utfordringer på områder som de fleste andre slipper unna. Dessverre er det ingen selvfølge at skoler og hjelpeapparat er klare for å ta imot en elev med store og sammensatte behov. I denne utgaven av Hjerne Det! får du litt informasjon om rettigheter og hvor du kan finne mer informasjon og veiledning. Utdannelsen legger grunnlaget for resten av livet, så det er viktig å få til gode løsninger på første forsøk.

Gjennom våren har regjeringen lovet en historisk satsing på hjernehelse, og de første spede skritt er allerede tatt. Hjernesvulstforeningen er medlem av Hjernerådet og benytter dette som en kanal for å fremme våre behov og vårt syn på en kommende strategi og operasjonaliseringen av denne. Hvem som helst kan lage en strategi, det vanskelige er å operasjonalisere slike planer til noe som er håndfast og målrettet. Til dette arbeidet skal Hjernesvulstforeningen bidra med styre, generalsekretær og brukermedvirkere, slik at det skal bli enklere å leve godt med sykdom for rammede og deres pårørende.

Gjennom min tidvis overaktive bruk av Facebook dukker det opp små gullkorn som gjør at tiden er vel anvendt. Mens jeg tok en middagspause midt i skrivingen av dette innlegget, tok jeg en «dessert» på Facebook. Der kom jeg over et enkelt og fint sitat av Angela Walters, som en tidligere kollega hadde lagt ut. Jeg måtte sporenstreks google denne damen, og fant fort ut at Angela Walters er en dame som driver med quilting. På samme måte som et quiltet teppe består av flere lapper som sammen forsterker hverandres skjønnhet og kompletterer hverandre, består også livet av forskjellige lapper som sammen utgjør selve livet. Enkelte biter er kanskje ikke de vakreste, men satt sammen så utgjør de det vakreste og beste livet som kan tenkes. Sammenligning er gledens tyv, sier Angela, så enkelt kan det altså sies.

Mitt tips til deg i sommer blir således at du ikke sammenligner for mye. Fryd deg over det du har i nuet, og ikke tenk på fordums somre med høyere badetemperaturer, søtere jordbær, friskere rabarbra, mindre regn eller bedre helse. Husk høy solfaktor, sett pris på det du har og kos deg i sommer!