Barn og unge / jus

Vergemål

Når noen dør og det er mindreårige arvinger, kommer spørsmålet om vergemål opp.

Rolf J. Ledal

Illustrasjonsfoto: Colourbox / Collage: 07 Media

Regelverket sier at alle mindreårige må ha verge fordi mindreårige som hovedregel ikke kan ivareta økonomien eller rettighetene sine selv. Vergemål for mindreårige gjelder hovedsakelig økonomiske forhold. Ivaretakelse av andre rettigheter følger vanligvis for reglene om foreldreansvar. Det er vanligvis foreldrene som er verger sammen. Hvis ingen av foreldrene kan ivareta interessene til den mindreårige skal fylkesmannen oppnevne ny eller midlertidig verge.

Fylkesmannen skal oppnevne verge for en mindreårig som er uten fungerende verge. Dette vil typisk være aktuelt for foreldreløse barn. Fylkesmannen avgjør hvem som skal oppnevnes som verge. Den mindreårige skal imidlertid høres i henhold til alder og modenhet. Personen som oppnevnes som verge må være egnet for oppdraget. Det vil variere fra oppdrag til oppdrag hva dette innebærer. Momenter som vil kunne bli lagt vekt på er hvorvidt vedkommende kan håndtere utfordringer, har kjennskap til regelverk og offentlige instanser, har god formuleringsevne og har orden i egen økonomi. Vedkommende må også ha god vandel. Hvis det f.eks. er en mindreårig som mister en av sine foreldre, kan besteforeldre være aktuelle som verger.

Utgangspunktet er at mindreårige ikke selv kan foreta rettslige handlinger eller råde over sine midler, med mindre noe annet er særlig bestemt. Dersom den mindreårige har midler som forvaltes av Fylkesmannen, og vergen ønsker å bruke av disse for å dekke den mindreåriges behov, kan Fylkesmannen samtykke til dette etter søknad. Barn har rett til å bli hørt i saker som angår dem. Etter som barnet blir eldre skal barnets syn tillegges mer vekt. Er barnet uenig i en avgjørelse vergen har tatt, kan barnet be fylkesmannen avgjøre spørsmålet.

Alle saker som omhandler fast eiendom eller rettighet som ligger til fast eiendom, krever samtykke fra Fylkesmannen. Vergen kan gi gaver på vegne av vergehaver så lenge gaven er innenfor vanlig skikk og bruk, altså vanlig både for personen med verge og ellers. Dersom gaven er utenfor vanlig skikk og bruk må det innhentes samtykke fra Fylkesmannen. Dersom gaven er et større beløp må det innhentes samtykke fra Fylkesmannen selv om det er innenfor vergehavers vante skikk og bruk. Det kreves også samtykke fra Fylkesmannen for å gi avkall på gave eller arveforskudd på vegne av den som har verge, med mindre gaven eller arven er av ubetydelig verdi. Det er også andre handlinger som krever samtykke fra Fylkesmannen, så lenge det omhandler verdier som tilhører den mindreårige. Mer om dette finner du på www.vergemal.no.

I henhold til vergemålsforskriften § 3 skal fylkesmannen føre tilsyn med uskiftebo der arvinger er under vergemål. Bestemmelsen er generelt utformet og gjelder både mindreårige og voksne personer med verge, men er mest praktisk der arvingen(e) i uskifteboet er mindreårige og gjenlevende ektefelle er verge. Dette finnes det en egen veileder for, på www.vergemal.no.

Et alternativ til vergemål er en legalfullmakt. Dette er f.eks. vanlig for nærstående til et familiemedlem som på grunn av demens eller annen skade eller sykdom ikke kan ta vare på økonomien sin kan gjøre vanlige dagligdagse økonomiske gjøremål på vegne av familiemedlemmet. Handlinger som kan gjøres innenfor ordningen er særlig betaling av regninger, å kjøpe erstatning for eiendeler som blir ødelagt eller utbrukt, betaling av skatter, å gi vanlige gaver av mindre størrelse ved bursdager, jul og liknende og dekning av vanlig forbruk. Hvis det skal gjøres større disposisjoner må det vanligvis opprettes vergemål. Det samme gjelder hvis familiemedlemmet trenger hjelp til ting som ikke handler om økonomi.

Retten følger direkte av loven, og den nærstående trenger ingen fullmakt fra familiemedlemmet for å handle for personen. Representasjonsretten gjelder i første rekke ektefelle eller samboer, deretter barna og barnebarna.

Vergemål for mindreårige opphører når personen fyller 18 år. Det kan opprettes vergemål for mindreårige etter reglene som gjelder for voksne når det er nødvendig at vergemålet fortsetter etter at personen fyller 18 år.

Kilde: www.vergemal.no