Leder

Generalsekretæren har ordet

Rolf J. Ledal

Mens jeg sitter her og skriver på en av de første dagene i september, er det egentlig lite som tyder på at sommeren er over. Varme dager og grønnere gress enn på lenge lurer meg til å tro at det er lenge til frostnetter og vinterdekk, selv om nettene har blitt merkbart lengre. Vinteren her i området var snørik og kald, og de færreste tenkte seg at sommeren skulle bli så varm og tørr.

Jeg har ikke tenkt å vie denne utgaven til å kommentere global oppvarming eller klimaskepsis, men bruker det som et eksempel på at det til stadighet er noe som forbauser oss og som vi ikke kan forklare, uansett hvor mye rognebær det var i fjor høst eller hvor tidlig hestehoven blomstret i år.

Det er ikke bare innenfor været og evnen til å forutse dette lang tid i forveien vi som meningsmenn og -kvinner ikke har stort å stille opp med. Også innenfor det medisinske området er det mye som vi ennå ikke vet. Forskerne driver med sitt i sine laboratorier, og etter hvert som tiden går dukker det ene gjennombruddet etter det andre opp. Kanskje finner de til og med bevis for at noe man har trodd i lang tid er feil, og lærebøkene må endres.

Når det gjelder de store gjennombruddene innen forskning på hjernesvulster er det ennå få. For glioblastompasientene er det fortsatt kun en behandlingsprotokoll, Stupp et al, som finnes. Vi har tidligere skrevet om Optune, den såkalte hjernehjelmen, som supplerende behandling i Hjerne Det!, og håper at dette tilbudet snart passerer Beslutningsforum, slik at vi ikke ligger etter svenskene i det å ta i bruk ny viten og teknologi som har vist seg å gi levetidsforlengelse. Nettopp levetidsforlengelse står sentralt for de rammede og deres familie mens man venter på at det store medisinske gjennombruddet kommer.

Nye Metoder leverte i mai fra seg saken, og med i leveransen var det en svensk utredning vedrørende kost-nyttevurdering. Svenskene fant denne lønnsom og riktig, og nå venter vi bare på Beslutningsforum. Sett opp mot tidligere erfaringer med mange forhandlingsrunder for å få prisen ned, retter vi nå en bønn til Beslutningsforum og Novocure (som har utviklet og eier Optune-behandlingen); sett dere ned og bli enige raskt, slik at de som kan nyttiggjøre deg denne behandlingen får den, og får leve lenger! Ha en fin høst og bruk tiden godt.