Gambling

Spill på rett sted!

I dagens reklamefinansierte mediebilde flommer det over av en mengde fristende pengespill som lokker med alt fra dobling av innskudd eller fritt spill, til lykkeboksere.

Rolf J. Ledal

Dette er en av måtene Norsk Tipping markedsfører seg på.

Det har i de siste årene kommet til en mengde aktører som alle er ute etter å tjene gode penger på folks eventyrlyst og drømmer om å bli millionærer uten å slite seg i hjel for å nå målet. Dessverre for frivilligheten i Norge, er det et lite fåtall aksjonærer i disse selskapene som trekker med seg de store gevinstene, hver dag, mens folk flest taper sine penger i forsøket på å bli rike.

Jeg innrømmer det gladelig selv, også jeg bærer på drømmen om en stor gevinst som kan slette huslån, hjelpe barna og ikke minst de som trenger tak over hodet, vaksiner, mat og skolegang under fjerne himmelstrøk. Lottokupongen med ti rekker har jeg hatt inne til vurdering på Hamar i så mange år at jeg ikke husker når det var jeg først leverte disse rekkene. En kupong på Viking Lotto blir det også en gang iblant, skal man bygge en barneby i Afrika, så trengs det mange millioner å gi bort.

Noen blir alltid rike...

Det jeg imidlertid ikke gjør, er å spille på Norgesautomaten, Come on, Betsson, Mr. Green , Maria bingo og alle de andre som lokker med store gevinster på TV-skjermen. Det er nemlig slik at disse spillene som foregår hos utenlandske selskaper ikke står for en krone i inntekt til norske lag og foreninger. Her går som oftest overskuddet til utenlandske eller norske aksjonærer som heller tjener pengene sine på andres tap, enn å bidra til arbeidsplasser i Norge.

Spiller du hos Norsk Tipping eller Norsk Rikstoto, så satser du pengene dine i spillselskaper som har et samfunnsengasjement og hvor overskuddet skal fordeles slik at det kommer samfunnet og fellesskapet til gode. Spiller du på ditt lokale bingolokale, skal overskuddet derfra deles mellom de såkalte lotteriverdige organisasjonene, som Hjernesvulstforeningen og andre, som har fått tillatelse av Lotteri- og stiftelsestilsynet til å drive bingo.

Spillinntekter finansierer blant annet ExtraStiftelsens gode prosjekter innen helse, nye idrettsarenaer, likepersonstjenester i pasientforeninger og mange andre gode formål. Når flere sitter hjemme og trekker på seg lykkebokseren og «chiller og spiller» i stedet for å delta i kontrollerte spill meden sosial profil, så snyter de også samfunnet og fellesskapet for inntekter som frivilligheten i Norge sårt trenger. Det er heller ikke sosialt å sitte hjemme og spille bingo, i stedet for å ta turen ned til bingolokalet og møte andre.

Ansvarlighet hos tilbyder

Det er også en reell fare for spilleavhengighet for mange, noe som aggressive kampanjer med «free spins» og gratis innsats som de utenlandske selskapene strør om seg med for å lokke tilbake spillere og nye kunder. Med sikre spill og grenser for innsats som det er på de spillene som er under norsk kontroll, så er faren for spilleavhengighet redusert og oppfølgingen av dem som spiller for mye har bedre kår. Norsk Tipping kan sende deg en SMS og minne om at femukerskupongen din går ut, hvis du gir de tillatelse, men de kommer aldri til å sende deg en melding hvor de lokker med millionpremier og tilbyr deg å doble innsatsen din mot at du ikke tar ut eventuelt premie, men fortsetter å spille i en tid hos dem. Bingolokalet sender deg heller ikke en melding og sier at de savner deg, og i dag har de et kjempetilbud hvis du bare satser en tusenlapp.

Velg rett spillselskap

Regulering av spillmarkedet er et ansvar som det offentlige har, men det hjelper ikke hvis vi spiller hos feil selskaper. Pengespill har kommet for å bli, og de fleste av oss drømmer om å være gjeldfrie og kunne hjelpe andre med penger. Da er det også vårt ansvar for å velge de rette spillene mens vi venter på at politikerne skal finne de rette metodene for å blokkere utenlandske spillselskaper. Husk at selv om du taper, så vinner fellesskapet hver gang du spiller norsk!