Skal vi danse

Dans som rehabilitering

Som Cathrine skriver i lederartikkelen, i år er det litt av en sensasjon med Hedda Kises deltagelse i «Skal vi danse» på TV2.

Rolf J. L edal

Hedda, Ivo og noen andre av deltakerne og dansepartnerene deres i «Skal vi danse», samtlige med #jeghjelperhjerne-armbåndet!

Hedda har i ti år etter operasjon hatt plager som kan tilskrives sin sykdom og nødvendig behandling, i likhet med mange andre som lever med et «fotavtrykk» i hodet.

Første sending er i skrivende stund gjennomført, og Heddas debut på parketten var mer enn godkjent. Hvordan det går med Hedda gjennom høsten skal vi komme tilbake til i neste utgave av Hjerne Det!, hvor vi skal fokusere på mestring og inspirasjon til å flytte grenser og nyte det livet man har som en versjon 2.0 av seg selv, etter at hjernesvulsten dukket opp og snudde livet på hodet.

Det som foreløpig er klart, er at Hedda har fått sin hverdag kraftig endret etter at hun sa ja til å konkurrere om dommerpoeng og seernes gunst på TV-skjermen. Hedda har vært åpen om de plagene hun har. Daglig inntak av medisiner og tett oppfølging av en svært kompetent nevrolog er det som har gjort at Hedda har lyktes i å komme så langt som hun har.

Årets deltagere er en fin gjeng som støtter hverandre. Topptrente idrettsutøvere møter her andre som lever et helt annet liv, som også kan inspirere dem på noen områder. Hvordan er det så når en alenemor til fire barn i tillegg til å mestre dagliglivet skal bruke tre timer daglig på dansetrening og lørdagskveldene til direktesendinger? Stresset som følger med og kravene til hukommelse og kropp er neppe noe som er lett å mestre.

Hedda og hennes dansepartner Ivo i «Skal vi danse». Tore Petterson og de andre dommerne belønnet Hedda og Ivo med i alt 28 poeng.

Da jeg besøkte Hedda og hennes partner Ivo på trening, så var det en opplagt og sprudlende Hedda, som til tross for treningsskader og infeksjoner i kroppen, tok imot meg. Den totale treningen for kropp og sinn som dans gir, kombinert med nærhet er uten tvil en meget god måte å øve opp kroppen på.

Hedda er fortsatt ikke ferdig rehabilitert, og det spesielle med dette rehabiliteringsopplegget er at du også er med på å bestemme hvor lenge det varer. Underveis i sendingene kan du gå inn på TV2s nettside og gi dine stemmer til Hedda, helt gratis, og du kan også gi stemmer via SMS eller ved å ringe til et bestemt telefonnr. Sammen gir vi Hedda vår støtte til å styrke hennes motivasjon.

Kombinert med helsefaglig støtteapparat og ikke minst dansepartner Ivo, så er dette et viktig skritt videre til å bli en best mulig utgave av seg selv, for Hedda. For en travelt opptatt journalist, som kanskje var mest opptatt av travle øyeblikk, representerer dansen også en mulighet til å nyte i like stor grad som å yte. Mer om Heddas mestring og skifte av fokus til det vakre i livet som en del av hennes rehabilitering får du altså lese om i neste utgave.