Teknologi

Velferdsteknologi

«Velferdsteknologi handler ikke om teknologi – men om mennesker». Sitatet er hentet fra Nils Peter Nissen, direktør i den danske alzheimerforeningen, og trekker frem et viktig perspektiv; det er mennesket som skal være i sentrum, ikke teknologien.

Rolf J. Ledal

Roboter begeistrer både små og store.

Samfunnet er i endring både når det gjelder befolkningssammensetning og økonomiske ressurser. Noen av utfordringene er:

  • Flere eldre med økende forekomst av sykdom, samtidig som antallet ansatte innen pleie og omsorg synker.

  • Flere personer i alle aldre med funksjonsnedsettelser. Utviklingen innen medisinsk behandling og helsefaglig oppfølging går raskt, og flere lever i dag lange liv med sykdom og funksjonsnedsettelse.

  • Helse- og omsorgstjenestene er ikke lenger bare eldreomsorg, men skal dekke hele livsløpet. Nye yngre brukergrupper bringer med seg nye ressurser, nye krav og andre mestringsstrategier.

Det er et grunnleggende ideal i samfunnet, at den enkelte så lenge som mulig skal settes i stand til å klare seg selv i hverdagen. For at velferdsteknologi skal bidra til dette, må teknologien tilpasses den enkeltes behov, ressurser og livssituasjon. Alle som er involvert må forstå teknologien og øve på å bruke den. Dette gjelder både brukerne selv, pårørende, ansatte i helse- og omsorgssektoren og eventuelt andre aktører som involveres. Her er brukermedvirkning helt sentralt for å få teknologien tilpasset den enkelte og til nytte.

Som et Kinderegg

Hva menes så egentlig med velferdsteknologi? Det finnes ikke en felles og entydig definisjon av begrepet velferdsteknologi. Ord som trygghet, sikkerhet, klare seg selv og daglige gjøremål går igjen i de ulike definisjonene. Helsedirektoratet legger i tillegg vekt på begrepene verdighet og livskvalitet. I sin fagrapport om velferdsteknologi skriver Helsedirektoratet at begrepet ikke er avgrenset til visse aldersgrupper eller funksjonstap, men kan gjelde alle. Definisjonen har også et forebyggende perspektiv ved at velferdsteknologi skal kunne tas i bruk for å utsette eller forhindre nedsatt funksjonsevne. I tillegg har definisjonen en pårørendedimensjon og en tjenestedimensjon.

Bruk av velferdsteknologi kan gi mange nye muligheter for aktivitet og deltagelse. Det kan gi mennesker økt mulighet til å mestre eget liv og helse, og bidra til at man kan bo lenger i eget hjem til tross for nedsatt funksjonsevne. Bruk av teknologi kan også bidra til å forebygge eller utsette innleggelse. Velferdsteknologi kan også være en støtte for barn og unge i skolen, og teknologien kan legge til rette for deltagelse i fritidsaktiviteter. Du har kanskje sett reklamen for den lille roboten AV1 som Telia markedsfører? Gjennom denne kan f.eks. et barn som må være hjemme eller er innlagt på sykehus være virtuelt til stede i klasserommet.

Teknologi understøtter

Dosetten som hjelper deg å huske!

Innføring og bruk av velferdsteknologi må sees i sammenheng med de omgivelsene og den situasjonen brukerne er i, og som teknologien skal brukes i. Den må også sees i sammenheng med de IKT-systemene som er i bruk i helse – og omsorgstjenestene i dag. Formål må være å bidra til å løse konkrete problemer og svare på de behov brukerne har. Innføring av velferdsteknologi innenfor helse- og omsorgstjenestene bør derfor skje som en naturlig del av utvikling av organisering og innretning av tjenestene.

Erfaringer fra kommunene viser at velferdsteknologi kan gi personer med funksjonsnedsettelser bedre muligheter til å mestre eget liv og være trygge og sikre i eget hjem. For mange grupper kan velferdsteknologi bidra til mestring og selvstendighet, økt trygghet, aktivitet og sosial deltakelse. Under Arendalsuka fikk jeg demonstrert en enkel doseringsboks for medisiner, som ikke bare varslet når du skulle ta medisinen, men også kunne sende en melding til pårørende eller hjemmesykepleie hvis du glemte å ta medisinen. Hjemmesykepleien eller brukeren selv kan få dosepakket medisin rett fra apoteket til å legge inn i dosetten. En slik elektronisk dosett er ennå ikke i bruk mange steder, men vil nok snart være et vanlig hjelpemiddelsom sikrer korrekt medisinbruk hos de med svekket kognisjon.

Teknologi understøtter

Et annet apparat som jeg fikk se, var en robot som kunne hjelpe folk til å spise selv. Det var i realiteten en robotarm som med stødig hånd løftet skjeen med mat opp til brukerens munn, styrt av brukeren selv. Slik autonomi i hverdagen bidrar også til å bedre livskvaliteten. Accenture demonstrerte en robot som foreløpig primært var til selskap, og som vakte noen refleksjoner som også omfattet C-3PO og R2D2 fra Star Wars.

For oss som pasientgruppe er velferdsteknologi noe som kan bidra til et liv hvor du selv har større kontroll over egen situasjon og mestring av egen hverdag. Hjelpemiddelsentralens utvalg av slik teknologi vil utvilsomt raskt bli større. Ser du for deg at dette er noe som vil gjøre din hverdag tryggere og enklere, så er det bare å ta kontakt med din kommunale helse- og omsorgstjeneste. De hjelper deg med å finne ut hva slags hjelpemidler som er aktuelle, og hjelper deg med søknadsprosessen.

Ulike teknologier

  • Trygghetsskapende teknologier er teknologier som kan skape trygghet og føre til at den enkelte kan bo lenger hjemme og legge til rette for sosial deltakelse og motvirke ensomhet. Dette inkluderer bl.a. tradisjonelle og digitale trygghetsalarmer, dørsensorer og andre bevegelsessensorer, lokaliseringsteknologi (GPS), fallsensorer, komfyrvakt, varsling for tyveri og brann, dørkamera, elektroniske dørlåser og videokommunikasjon.

  • Mestringsteknologier er teknologier som bidrar til at den enkelte kan ha kontroll over sin egen helsetilstand og mestre hverdagen bedre, spesielt i forbindelse med kroniske sykdommer. Det kan også være teknologi som brukes i forbindelse med rehabilitering, opptrening og vedlikehold av mobilitet. Dette kan være digitale kalendere og huskelister, egenmålinger av helsetilstand, tilrettelagte spillplattformer, instruksjons- og motivasjonsvideoer og treningsapper.

  • Utrednings- og behandlingsteknologier er teknologier som kan gi avansert medisinsk utredning og behandling i hjemmet. Her står telemedisinske videoløsninger sentralt, sammen med biomedisinske sensorer for medisinske målinger og apper for selvrapportering.

  • Velværeteknologier er teknologier som gir økt bevissthet om egen helse og som bistår i praktiske gjøremål i det daglige uten at nedsatt funksjon eller helse er årsaken til bruk av teknologien. Dette inkluderer det store spekteret av trenings og motivasjonsapper, og også nye elektroniske hjelpemidler som robotstøvsugere og robotplenklippere, samt ulike smarthusløsninger og løsninger for sosial kontakt og samhandling med andre.