Hjernesvulstuken

Mestringskurs for menn

Menn som lider av alvorlig sykdom har en tendens til å bære byrden selv og det er ikke alltid at de mestringsstrategiene som velges er de beste.

Rolf J. Ledal

Kursdeltakerne på virtuell seilas over Byfjorden.

I erkjennelsen av at menn ofte trenger noe mer tid og mindre grupper for å åpne seg, utviklet Hjernesvulstforeningen med støtte fra ExtraStiftelsen et nytt mestringskurs, spesielt for menn.

Det første kurset av sitt slag gikk av stabelen fredag 28. – lørdag 29. april i Bergensområdet. Starten på kurset var viet det å bli bedre kjent med hverandre gjennom en smakebit på ukjente aktiviteter som skulle mestres. Sjøkrigsskolen stilte velvillig opp med navigasjonssimulator til utlån, og etter en bedre lunsj i spisemessen var det duket for frisk seilas i 60 knops fart i skjærgården nord for Bergen. For den som aldri har vært i en navigasjonssimulator tidligere, kan det nevnes at nesten all informasjon som vi tar til oss kommer gjennom øynene. Ved hjelp av noen friske subwoofere under dørken og med en horisont som så absolutt ikke sto i ro, var opplevelsen av å være på sjøen så sterk at det føltes som å være om bord. En av kursdeltakerne hadde tilbrakt sitt yrkesaktive liv på sjøen, og stilte opp som navigatør. Med hans ferdigheter og kjennskap til trange farleder fikk også rormannen mestringsfølelsen på plass. Fra å synes at det gikk fort i ca. 20 knop til å be om full fart var veien kort.

Jörg holder et engasjerende foredrag om sin mestring av glioblastomdiagnosen.

Etter å ha tilbrakt noen lærerike timer på Sjøkrigsskolen ble vår kurs satt mot Panorama Hotell og Resort, lengst sør på Sotra. Ute i fantastisk natur var det duket for gode samtaler og lærerike foredrag. Rommet vi hadde var gitt navnet «Utsikt», pga. den flotte utsikten, mens naborommet het «Innsikt». Selv i et rom med utsikt var det god fokus på innsikten i egen tilværelse og det å leve godt med sykdom. Jörg Hänicke holdt et godt foredrag med sin sterke skildring av et liv som plutselig ble snudd på hodet. Gjennom foredrag og samtaler som alle dreide seg om å leve godt med sykdom, ble kursdeltakere og instruktører en gjeng med karer som snakket med letthet om vanskelige tema. Ærlig og god kommunikasjon preget kurset, og det er helt klart at slike kurs må holdes med et lavt antall deltakere slik at man kan alle sitte rundt et bord og se ansiktet på hverandre. Vennskap ble formet og nye hjernesvulstmakkere kom på plass. Gjennom utvikling og gjennomføring av kurset ble det også en utviklende prosess for de kursansvarlige.

Neste kurs er ennå ikke ferdig planlagt, men det blir helt klart flere kurs for menn som trives best med å snakke om sykdom og mestring blant andre menn. Følg med på www.hjernesvulst.no og våre Facebooksider!